Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadužena tvrtka

MEGADELOŽACIJA U SPLITU: Pozlilo ženi, deložirani samo poslovni prostori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak 14 obitelji, u megadeložaciji u Splitu, trebalo je završiti na ulici. Danas su deložirani samo poslovni prostori i garaže.

Danas se u Splitu trebala provesti deložacija 14 obitelji. Sve one žive u istoj zgradi, a na ulici su trebale završiti jer svoje račune nije podmirila tvrtka koja je izgradila zgradu.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet

Iz zgrade na adresi Dinka Šimunovića 2a na Križinama trebale su biti izbačene obitelji koje ukupno imaju 15 djece, piše Slobodna Dalmacija.

Deložacija je počela jutros u 9 sati, međutim, prvi na udaru nisu se našli stanari 14 stanova, već sporni poslovni prostori i garažna mjesta. Deložacija će trajati sljedećih sedam dana.

Danas su deložirani samo poslovni prostori i graže, a jednoj je vlasnici garaže pozlilo. 'Nema institucije kojoj se nismo obratili. Ovo je otimačina poštenih ljudi! Banda lopovska, reketarska! Neka premijer konkretno riješi ovaj predmet. Riješite slučajeve malih, običnih ljudi. Sram me gdje živim. Vidljivo je vrapcima na granama da se radi o reketu, da se radi o udruženoj mafiji i bandi, kriminalnom miljeu', rekao je Branimir Vidošević, supurg žene kojoj je pozlilo te jedan od vlasnika stanova za koji kaže da je kupio te da za sve postoje uredni papiri.

'Izgradnja stambeno- poslovnog objekta počela je 1999. godine temeljem lokacijske dozvole. Vlasnik zemljišta Mihovil Vatavuk sklopio je nekoliko sporazuma s tvrtkama 'Incon' i PIS o građenju zgrade i ugovorio omjere po kojima će mu pripasti određeni broj stanova i poslovnih prostora.

Vatavuk je tvrtki 'Incon' dao punomoć da skuplja sredstva za izgradnju, da prikuplja potrebnu dokumentaciju, da gradi, prodaje stanove, poslovne prostore i garaže te da naplaćuje.

Split: Odgođena deložacija stanara Šimunovićeve 2a

Ove obitelji koje sud sada želi deložirati tada su kupile stanove po tržišnoj cijeni. Nasljednici Mihovila Vatavuka tužili su 'Incon' . Kada je Općinski sud u Splitu donio nepravomoćnu presudu kojom prihvaća tužbeni zahtjev Vatavuka da im pripada zgrada koja je izgrađena na njihovu zemljištu, također je donio privremenu mjeru da 'Incom' više ne smije prodavati stanove, poslovne prostore i garaže. No, ovi su stanari svoje stanove kupili prije toga i oni nisu obuhvaćeni privremenom mjerom.

Tako u odnosu na njih ne postoji ovršna isprava. Sud sada želi iseliti ove ljude premda može iseliti ljude samo iz onih stanova koji su 2003. godine bili u posjedu 'Incona', a to ovdje nije slučaj. Nije jasno zašto Općinski sudu u Splitu to radi', rekao je odvjetnik Željko Lubina.

U međuvremenu, s obitelji Vatavuk, koja potražuje stanove, dogovorilo se još dodatnih 6 obitelji, tako da je u zraku ostala visjeti sudbina njih osam, piše Slobodna. Njima je sud, kako javlja list, ostavio još tjedan dana da se nagode.

Podsjetimo na sličan slučaj. Prije nekoliko dana donesena je nepravomoćna presuda prema kojoj je Erste banka izgubila pravo upisa hipoteke na 15 stanova koje su vlasnici uredno platili. Banka je htjela upisati hipoteku radi osiguranja povrata iznosa od 1.145.000 eura, odnosno kredita koji je 2006. godine sklopljen između Erste banke i tvrtke Tinj-Cro, investitor višestambene zgrade.

Općinski je sud presudio kako je hipoteka nevaljana i nepostojeća te je zemljišno-knjižnom odjelu Općinskog suda u Rijeci naložio brisanje založnog prava radi osiguranja povrata iznosa od milijun i 145 tisuća eura.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene