450731
450731
450731
450731
450731

SUMANUTE CIJENE ZA STUDENTE 15 kvadrata - 200 eura, luksuzniji stanovi 1000 eura više

  • , 19.09.2016., 23:32
  • Autor:
  • komentara

Studenti koji stižu u mjesto studiranja iz drugih gradova, broje i posljednje dane do pronalaženja podstanarskog stana. A zbog rastućeg turizma, rastu i najamnine.

 
 
 
 
Splitski studenti: sve skuplje podstanarstvo (Video: Dnevnik Nove TV)
Splitski studenti: sve skuplje podstanarstvo (Video: Dnevnik Nove TV)

Prosječna cijena u Splitu za dvosoban stan je 300 do 350 eura, no lokacije blizu fakulteta i bliže centru mogu lako ići i puno više. U središtu grada se za 200 eura izdaju i garsonijere od 15-ak kvadrata.

U Splitu garsonjera od samo 200 eura u centru. Takav oglas često znači sobu od 15 kvadrata sa naguranom kuhinjicom i wc om pored kreveta. A taj turistički minimalizam još je i dobar.

'Svaka šupa nađe kupca', rekao je Ivica Rošić, vlasnik agencije za nekretnine.

'Moj prijatelj je platio 160 eura, to je bilo ajme, derutno, gljivice, nikako, ali nije imao izbora. Studenti moraju imati krov nad glavom', kazao je stanovnik Splita.

Oni koji su dobili mjesto u studentskom domu imaju sreću. Druge čeka podstanarstvo, otprilike 300 eura mjesečno. Malo luksuzniji stanovi 1000 i više eura za mjesec. A cijene drže i stanovi blizu fakulteta, recimo medicinskog gdje studiraju i strani studenti.

Mnogi iznajmljivači uvjetuju stidentima da moraju iseliti iz stana najkasnije do 1. lipnja, kada dolaze prvi turisti. A studenti ljeti idu kući. No, posebno ugrožena kategorija su obitelji, pogotovo one sa djecom. Ljeti turisti, zimi studenti, i sve više cijene najma, to je gotovo splitsko pravilo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se