Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispred zgrade Banovine

Split: 20 obljetnica prosvjeda protiv JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Splitu je obilježena 20. godišnjica povijesnog prosvjeda protiv JNA ispred zgrade Banovine, tadašnje komande Vojno-pomorske oblasti.

Prosvjed je izazvala višednevna blokada i opsada Kijeva u dalmatinskoj Zagori, koje je danima bilo bez vode, hrane i medicinske pomoći. Nezavisni sindikat Brodosplita pozvao je tada radnike da se upute pred Banovinu, a pridružili su im se građani i radnici iz svih splitskih poduzeća.

Pročitajte i ovo Iseljavanje ljudi iz kontejnera - 1 Nakon tri godine Rastavljaju se posljednji kontejneri u Petrinji, ali problemi ostaju: "Oni mi kažu - traži sama; kamo da ja idem?" Novi stanovi u Petrinji Čekali tri godine Stižu nove kuće: Građani hvale ministra - "Otkad je on došao na čelo Ministarstva, sve se nekako ubrzalo"

Sa zgrade je skinuta jugoslavenska zastava, a istaknuta hrvatska, te je s transportera JNA iščupan mitraljez. 'Stotinu tisuća radnika splitskih i poduzeća iz okolice Splita koji su prosvjedovali nažalost većini od njih je ugašeno radno mjesto', rekao je Ozren Matijašević, jedan od organizatora prosvjeda.

'Taj prosvjed pred Banovinom zapravo ovaj danas nastavljam kroz rad u istoj ovoj zgradi kao dogradonačelnik grada Splita i to u istoj prostoriji gdje sam pregovarao sa tadašnjim zapovjednikom
 jugoslavenske vojske u ovoj zgradi', tvrdi Jure Šundov, sudionik prosvjeda.




 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene