Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedrenjakom oko kugle

Splićanin krenuo na četiri i pol godine dug put oko svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splićanin Leo Lemešić, i njegovi suputnici krenuli su jedrenjakom oploviti svijet.

Putovanje će trajati oko četiri i pol godine, a oplovit će svijet u smjeru istok - zapad. Trenutačna posada broji devet članova, no pozvani su i drugi željni pustolovine. Najveći problem, kako kažu, predstavlja im opasnost od pirata, no to ih ne može odvratiti od putovanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasna avantura Dva umirovljenika preživjela na moru 10 dana bez vode, hrane i goriva: "To nisu valovi, nego planine" Nautički turizam: Ilustracija - 7 Svi bi na Jadran Jedna grana hrvatskog turizma prestigla je pretpandemijske brojke: Već naveliko stižu rezervacije za iduću godinu

'Svi oni koji su željni jedrenja na otvorenom moru, upoznavanja novih civilizacija i ustvari prakticiranja pomorskih vještina dobrodošli su na naš brod, uvjet je minimalno, u stvari jedino, zdravstveno stanje koje dozvoljava odlazak na otvoreno more', rekao je Leo Lemešić koji je ovo putovanj enazvao 'Podijelimo snove'.

'Ovim putovanjem oko svijeta ostavruju mi se dječački snovi koje želim podijeliti sa svima upoznajući drukčije civilizacije i prakticirajući pomorske vještine', kazao je Lemešić.

Put od 50.000 milja

Leo će svoje putovanje od 50.000 milja provesti u jedrilici dužine 18 metara i težine 30 tona. Ovoj ekspediciji pod Lemešićevim vodstvom pridružio se i hrvatski alpinist i putopisac Stipe Božić, koji će se za trajanja ovog puta oko svijeta povremeno uključivati u posadu i snimati materijal za serijal o svjetskim morima.

>> Tinejdžerica krenula na put oko svijeta

Neposredno prije isplovljavanja ispred splitske Lučke kapetanije Lemešić je priznao da mu se 'srce steglo kad pogleda sva draga lica ljudi koji su ga došli ispratiti i kad pogleda zidine Splita'. 'Ali kad se vratim u svoj Split i svoju domovinu Hrvatsku voljet ću ih još više', kazao je Lemešić.

Rekao je kako će se za vrijeme ovog puta oko svijeta ekspedicija nekoliko puta odmarati, te da će on u Split na odmor doći u lipnju 2011. godine. Stipe Božić je rekao kako je ovo Lemešićevo putovanja oko svijeta 'fantastična priča', te da takvu plovidbu do sada 'nitko s hrvatske obale nije ostvario'.

Kerum: Ekspedicija će prezentirati Hrvatsku

'Najprije ću s posadom biti do Italije, nakon toga se planiram uključiti na plovidbu od Kanara do Kariba, a kasnije i u plovidbu Pacifikom. Brod je izvrsno opremljen, ima izvrsnu opremu, elektroniku i sve što treba, a ja sam nabavio kamere i opremu za satelitsko slanje snimljenih materijala u čemu već imam iskustva', rekao je Božić.

'Dobro, čim napravim neki dobar i velik projekt za Split ja ću se njima javiti pa ako me budu htjeli primiti, ja ću doći tamo di oni budu, ali ne mogu ostati dugo, jedno deset dana bi bilo super', rekao je Željko Kerum. 'Ova Lemešićeva ekspedicija će prezentirati Split i Hrvatsku što je velika stvar, a doprinijet će i afirmaciji turističke ponude Splita', dodao je. (T.K./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene