Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunardoni simpozij

Specijalizirani nakladnici: Zakon pogoduje monopolu troje velikih nakladnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktualni Zakon o udžbenicima pogoduje monopolskom položaju troje velikih nakladnika koji drže oko 85 posto tržišta - upozorili su specijalizirani nakladnici.

Na međunarodnom simpoziju o školskim udžbenicima zatražili su da se promijeni zakonska odredba po kojoj udžbenik u prvoj godini mora osvojiti najmanje 10 posto tržišnog udjela da bi uopće bio korišten u školama.

Pročitajte i ovo Bajke izazvale pomutnju - 4 PRILAGODBA NOVIM VREMENIMA Ah, te cenzurirane, moderne bajke: "Stvaramo idiote, možda je to nekome i u cilju" Školski pribor - 4 Kreće škola Pogledajte što rade roditelji i djeca posljednji dan prije početka nove školske godine

'Zamislite kako bi to izgledalo da ne možete kupiti automobil ili cipele koje nemaju 10 posto tržišnog udjela. Svi bismo završili u istim automobilima i istim cipelama', rekao je Robert Šipek, voditelj Grupacije specijaliziranih nakladnika školskih udžbenika.

'Ne razumijem ovakvu regulaciju nakladnika. Naše je iskustvo pokazalo da više različitih udžbenika i nakladnika jamči poštene cijene. I što je najvažnije - kvalitetne udžbenike', rekla je Sonja Hinteregger Euller direktorica Odjela školskih udžbenika pri austrijskom Ministarstvu obrazovanja.

'Dobre države u Europi imaju jednu reformu na 10 godina. Ovdje je bilo devet različitih zakonskih osnova u 10 godina i stvorio se nekakav zakonski Freinkenstein. Ovo ne sliči ničemu', rekao je Rok Kvaternik, nakladnik iz Njemačke, predsjednik Uprave za istočnu Europu i Tursku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene