Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči posjeta Hrvatskoj

SPC negoduje zbog papinog posjeta Stepinčevu grobu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Srpska pravoslavna crkva mogla bi uputi prosvjedno pismo Svetoj stolici', objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić

Imajući u vidu radikalni zaokret u odnosu na donedavne nagovještaje iz vrha Srpske pravoslavne crkve da je poglavar Rimokatoličke crkve na korak do Niša, među pojedinim vladikama pojavila se neformalna inicijativa za izlaznu strategiju u vidu prosvjedne note Papi zbog njegovog najavljenog hodočašća na grob kontroverznog hrvatskog kandidata za sveca-blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u okviru Papina posjeta Zagrebu 4. i 5.lipnja, pišu beogradske Vesti online.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Blagdan Tijelovo Papa osudio 'desakralizaciju' vjere Slika nije dostupna Po uzoru na Isusa Papa obredno oprao noge dvanaestorici kardinala

>> Pripreme za susrete sa Svetim Ocem teku dobro

No, u vrhu SPC ima i onih kojih drže kako 'ne treba motriti na svaki Papin korak i da srpsku crkvu ne treba zanimati kome se sve Papa klanja dok god to ne čini zajedno s pravoslavcima', ali će o mogućem upućivanju prosvjeda Vatikanu odlučiti Sveti arhijerejski sabor na zasjedanju koje počinje 16. svibnja u Beogradu.

'Posjet Stepinčevom grobu može opteretiti međucrkvene odnose'

'Bez obzira što Papa u lipnju pohodi svoj kanonski teritorij, s diplomatskog gledišta nije sporno i ne bi bilo neobično da SPC, preko apostolske nuncijature u Beogradu, uputi pismo Svetoj stolici u kojem bi izrazila žaljenje i nezadovoljstvo Papinom posjetom Stepinčevom grobu, uz realnu opasku da to može dodatno opteretiti njihove međucrkvene odnose', objašnjava vjerski analitičar Živica Tucić dodajući kako 'valja imati u vidu da SPC i Katolička crkva u Hrvatskoj do danas nisu razmotrile povijesna pitanja koja opterećuju odnose između vjernika i crkava, niti su hrvatski katolici kritički analizirali svoju poziciju za vrijeme nacističke Nezavisne države Hrvatske Drugom svjetskom ratu'.

'Riječ kajanja je morala iz Katoličke crkve uslijediti odavno, dobrodošla bi i sada, ali da je uslijedila na vrijeme možda se unazad 20 godina moglo mnogo štošta izbjeći na tlu bivše SFRJ', mudruje Živica Tucić. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene