457080
457080
457080
457080
457080

HOĆE LI STIĆI I U HRVATSKU? Lijek za rak dojke dobio "zeleno svjetlo" u EU

  • , 14.11.2016., 20:21
  • Autor:
  • komentara

Ohrabrujuće vijesti stižu za oboljele žene od metastatskog raka dojke.

 
 
 
 
Novi lijek za liječenje metastatskog raka dojke (Video: Dnevnik Nove TV)
Novi lijek za liječenje metastatskog raka dojke (Video: Dnevnik Nove TV)

Lijek protiv metastatskog karcinoma dojke, koji znatno produžuje život oboljelima, odnedavno je dostupan i u Europi. Riječ je o inovativnoj terapiji - palbociklibu. "Koji u kombinaciji sa hormonskom terapijom polučuje znatno bolje rezultate preživljenja bez progresije bolesti", pojašnjava Ingrid Belac-Lovasić, iz Klinike za radioterapiju i onkologiju, KBC-a Rijeka.

U to se uvjerila i jedna pacijentica u Splitu. "Ona ga je počela koristiti prošle godine u srpnju. Naime, došlo je do rezistencije na endokrinu terapiju koju je do tada uzimala. Imala je sreću da je njezin liječnik imao mogućnost uključiti je u studiju i ona je je od tada dobro", kaže Ljiljana Vukota iz Udruge Sve za nju.

Palbociklib djeluje tako da ponovno uspostavlja kontrolu nad staničnim ciklusom i blokira rast tumorskih stanica čime se odgađa progresija bolesti. "Metastatski karcinom nije sam po sebi izliječiv, ali je liječiv. U hormonski ovisnim karcinomima dojke dugo vremena u Hrvatskoj na listi nismo dobili ništa što bi na ovakav način bilo ohrabrujuće", ističe Vukota.

Ohrabrujuća su i istraživanja. Naime, pacijentice koje nisu uzimale palbociklib, imale su kraći period preživljenja - oko 4 mjeseca. "Bolesnice koje su primale kombinaciju palbocikliba i hormonske terapije imaju medijan preživljenja bez progresije bolesti 9,2 mjeseca", kaže Belac-Lasović.

Iako je ovaj lijek dobio zeleno svjetlo za prodaju u Europi, još se ne zna hoće li doći i na naše tržište.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se