Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjegnuta katastrofa

Spašeno zarobljeno stado podolskih goveda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon četverodnevnih pokušaja danas je spašeno stado podolskih goveda koje je zbog izlijevanja rijeke Save ostalo zarobljeno na otočiću usred poplavljenog područja zaštićenog krajolika Gajna pokraj Slavonskoga Broda.

Iako je stadu hrvatske autohtone pasmine na otočić u proteklih petnaestak dana redovno dovožena hrana, zbog raskvašene zemlje i sve težih uvjeta prijetila je opasnost da se razbole i uginu. Uz volontere Brodskog ekološkog društva i braniteljske zadruge Eko Gajna, u akciji spašavanje sudjelovali su i mještani obližnjih sela, a logistički je pomoglo i više brodsko-posavskih tvrtki. Goveda su skelom prevezena u ograđeni prostor na obalu, gdje će se o njima nastaviti brinuti brodski ekolozi i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko- posavske županije.

Pročitajte i ovo Antraks - 3 Uzbuna u Lonjskom polju Što je antraks? Bolest još zovu i crni prišt, a prahom koji je izaziva koriste se i teroristi Damir Čuljak Pojava antraksa Znatno bolja situacija u Lonjskom polju: "Ugibanja su sporadična i u znatno manjoj mjeri nego proteklih dana"

Na slavonskom prisavskom pašnjaku Gajna obitava 40- tak podolskih goveda, što je trećina kompletne populacije te hrvatske autohtone pasmine. 'Katastrofa je bila na pomolu. I bez obzira što sada voda pada, problem nije bio riješen jer životinje već danima stoje u blatu do koljena. Da su ostale tamo, polako bi ugibale, a mi više čamcima ne bi mogli pristupiti da im pomognemo', kaže predsjednik Brodskog ekološkog društva i braniteljske zadruge Eko Gajna Šimo Beneš, koji je osobno sudjelovao u akciji spašavanja. Dodao je da će i sada vjerojatno biti gubitaka, jer je sve predugo trajalo.

No, istaknuo je da se i ovoga puta dokazalo kakav genetski potencijal imaju ta goveda jer su preživjela i u tako nemogućim uvjetima. Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije Mario Pavičić zadnjih se dana bavio prikupljanjem potrebne dokumentaciju kako bi se krave mogle izvući na sigurno. Skela je, naime, stigla iz susjedne države Bosne i Hercegovine, pa je sve obavljeno uz suradnju Lučke kapetanije, carine i policije.

Kako Sava naglo počinje padati, postojala je opasnost da zbog mulja i blata ni čamcima niti traktorima više ne bismo mogli doći do stada, objasnio je Pavičić razloge organizacije evakuacije. Pavičić kaže kako bi neuspjeh u spašavanju goveda značio dvostruku štetu jer su ona iznimno važna i za očuvanje flore plavnih pašnjaka poput Gajne. Povratak autohtonih životinja na pašnjak zaustavio je njegovo urastanje u grmlje pa tako omogućio i povratak biljnih vrsta koje su ondje bile prije tridesetak godina, kazao je Mario Pavičić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene