Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kod Makarske i Paga spašene dvije obitelji

Izašli s pedalinama na buru: U splitskom akvatoriju spašeno 16 osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru sudjelovali su u nekoliko spasilačkih akcija prema osobama koje su se našle u pogibeljnim situacijama uzrokovanim nevremenom na moru, izvijestilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

U subotu 15. srpnja u 19:45 sati Županijski dojavni centar 112 u Splitu zaprimio je poziv od 16-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je zatražio evakuaciju za sebe i još ukupno 15 osoba sa četiri pedaline. Izgubili su nadzor uslijed izrazito jakih udara bure na 300-tinjak metara južno od lukobrana Gradske luke Split. Službenici Lučke kapetanije Split su isplovili u spasilačku akciju, no u trenutku dojave LK Split na raspolaganju je imala jedan spasilački brod. Stoga su u akciju angažirani i djelatnici Lučke uprave Split, koji su pomogli u evakuaciji osoba s pedalina. Spasilačka akcija okončana je u 20:40 sati, kada je spašenih i neozlijeđenih 16 osoba iskrcano u Gradskoj luci. Napuštene pedaline ostavljene su plutati, jer zbog jakog nevremena nije bilo moguće poduzeti tegalj, stoga je MRCC Rijeka o plutajućim objektima uputila obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu.

Pročitajte i ovo tuča Tuča i grmljavina VIDEO/FOTO Veliko nevrijeme u središnjoj Istri: Tuča i munje iznenadile stanovnike Nevrijeme, ilustracija Budite na oprezu Upaljen meteoalarm: U dijelu zemlje izdano upozorenje zbog tuče, raste i vodostaj

Nešto kasnije, oko 22.00 sata, zaprimljen je poziv pogibelji od voditelja jedrilice "Dico“ dužine 13 metara, pod francuskom  zastavom, sa šesteročlanom posadom, uključujući i dvoje djece. Zbog kvara pogonskog stroja jedrilica je ostala plutati na moru sjeveroistočno od Makarske po jakom nevremenu, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Split i nadležne Lučke ispostave Makarska. Zbog jakog nevremena službenici LI Makarska u spasilačku akciju prema havariranoj jahti angažirali su privatnu koćaricu kojom je jedrilica uzeta u tegalj te je 45 minuta iza ponoći sigurno vezana u luci Makarska.

U subotu u 08:45 sati zaprimljena je dojava o nestanku kajaka s dvoje Francuza nošenih jakom burom, a koji su ranije jutros odveslali iz uvale Ustrine prema Unijama. U potražno-spasilačku akciju odmah isplovili službenici PP Rijeka, koji su u 10:00 sati javili da su Francuze pronašli žive i neozlijeđene. Jedan od njih je bio relativno pothlađen te je po iskrcaju na obalu preuzet od djelatnika Hitne medicinske pomoći.

U 12:40 sati Lučka kapetanija Zadar pokrenula je spasilačku akciju na moru prema mađarskim državljanima, supružnicima i dvoje djece, čiji se gliser zapalio u blizini otoka Maun, sa zapadne strane otoka Paga. Mađarska obitelj je u trenutku izbijanja požara uputila poziv pogibelji te su se prekrcali u pomoćni gumenjak, a nedugo potom prekrcali su se na privatnu brodicu u proplovu te su neozlijeđeni prevezeni u mjesni kamp u Šimunima na otoku Pagu. Do glisera u plamenu isplovili su pripadnici pomorske jedinice Javne vatrogasne postrojbe, koji su se zbog izrazito jakog nevremena morali povući iz akcije na sigurnu udaljenost odakle su motrili na plovilo u plamenu. Oko 14:00 sati iz JVP-a je javljeno da je požar na gliseru dogorio, a gliser se nasukao u uvalu Kolanski porat, na otočić Maun. Vlasniku plovila izdan je nalog za komercijalno odsukavanje, kada to dopuste vremenski uvjeti.

Službenici Lučke kapetanije Zadar obavili su u 11:30 sati i jedan hitan medicinski prijevoz hrvatskog državljanina sa unutarnjim krvarenjem, iz mjesta Brgulje, s otoka Molata u Zadar, gdje su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.

Tijekom subote su na više područja nadzora sigurnosti plovidbe zaprimljeni pozivi o pomorskim nezgodama manjeg ili srednjeg intenziteta, srećom, bez ljudskih žrtava ili značajnije štete. Nažalost, i dalje je primjetan značajan broj nezgoda i nesreća na moru koje su djelomično uzrokovane nesmotrenošću i nepripremljenošću nautičara i plovila na vremenske uvjete na moru, objavilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene