Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo 20-ak minuta od +40

Spas od vrućina na Velebitu: Oaze s vječnim snijegom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovih dana, gotovo na plus 40, mnogi su bar jednom poželjeli biti negdje na snijegu, na temperaturi oko nule. A snijega ima samo 20-ak minuta od mora - na Velebitu.

Snijeg u kolovozu, dostupan gotovo svima! Nemoguće? Nije, jer tek nekoliko stotina metara od Zavižana jedna je od nekoliko jama s vječnim snijegom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vidi se s obale mora Snijeg na Zavižanu, turisti iznenađeni Slika nije dostupna Još uvijek traje zima Na Velebitu nanosi snijega veći od 4 metra

'Sad je i malo snijega kako inače zna biti ovdje. Jer ovo je natprosječno topla godina i kolovoz. Lani je ovdje bilo puno više snijega i ima ga cijele godine', kazao je Ivica Krmpotić, nadzornik Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Na vječitim velebitskim snjegovima i u kolovozu je potrebna jakna. A ni u njoj nije ugodno, jer temperatura ni tijekom ljeta ne prelazi nula stupnjeva.

'Sve više i više ljudi dolazi. Ovo im je atrakcija. Dolaze tu uzeti malo snijega, istopiti ga, a pogotovo je zanimljivo za djecu i roditelje', kaže nadzornik.

S tim se slažu i strani turisti koji su spas od sparine potražili na Velebitu. 'Ovdje je puno lakše nego na moru. Može se šetati, lakše se diše', kazala je Doris, turistica iz Njemačke.

'Bili smo u Paklenici, sad malo na Zavižanu pa idemo na more i - onda kući', rekao je Paul iz Velike Britanije.

Ne čudi što su mnogi spas od vrućine pronašli na još neistraženom Velebitu. Priliku da se u istom danu mogu skuhati na plaži, a onda ohladiti na snijegu - nema baš svatko. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene