Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje pokazalo

Šokantni rezultati: Trećina Hrvata ne zna da su završili pregovori s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak trećina hrvatskih građana ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i Europske unije, šokantni su rezultati istraživanja koje je proveo Transparency International Hrvatska.

Ispitivanje je za Transparency International provela agencija Promocija Plus na uzorku od 1.300 građana. Ispitana je informiranost građana o Zakonu o pravu na pristup informacijama i procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati"

Rezultati istraživanja su poražavajući, posebice zbog blizine referenduma o ulasku u EU. Čak trećina Hrvata naime, ne zna da su završili pregovori između Hrvatske i EU. Njih 42,9 posto je nezadovoljno informacijama koje su objavljene o rezultatima pregovora, a svega 29,7 posto građana je zadovoljno informiranošću o procesu pristupanja EU.

Najporaznije od svega je bilo pitanje o specifičnoj točci pregovora - moratoriju na prodaju poljoprivrednog zemljišta. Iako je upravo ta točka često bila apostrofirana kao jedna od ključnih u pregovorima, više od tri četvrtine građana uopće ne zna da je postignut moratorij, a samo njih 0,8 posto zna da je ispregovaran 7-godišnji moratorij s mogućnošću produljenja za još dvije godine.

'Sve ovo pokazuje da tijela javne vlasti u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno otvorena i ne pružaju dovoljno informacija građanima, premda je Zakon o pravu na pristup informacijama usvojen još 2003. godine', naglasili su u Transparency Internationalu.

Prema istraživanju za taj zakon, jedan od ključnih u suzbijanju korupcije, zna tek 44 posto građana, a tek 20 posto građana zna da informacije može tražiti od svih tijela javne vlasti. Čak 76,8 posto Hrvata smatra da tijela javne vlasti ne pružaju dovoljno informacija iz svog djelokruga rada.

Transparency International će stoga od danas pa do 15. listopada u najmanje 15 hrvatskih gradiova po peti put provesti akciju 'Imamo pravo znati!' u sklopu koje će se promovirati Zakon o pravu na pristup informacijama. Akcija ima tri temeljna cilja - upoznavanje građana s temeljnim značajkama Zakona o pravu na pristup informacijama, poticanje tijela javne vlasti da ulože veće napore u informiranje građana te promoviranje javnosti financiranja predstojeće predizborne kampanje.

Sve aktivnosti akcije kao i donacije bit će objavljene na internet stranici akcije www.imamopravoznati.net.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene