97190
97190
97190
97190
97190

Nikad veća razlika: SDP 'potukao' HDZ

  • , 01.08.2009., 07:36
  • Autor:
  • komentara

Krizni porez je, čini se, novu Vladu stajao velikog dijela stranačke popularnosti.

 
 
 
 
Prednost Josipoviću
Prednost Josipoviću

Iako su izbori daleko, istraživanje agencije Puls koje objavljuje Nova TV, pokazalo je povijesni rezultat SDP-a, kojem bi svoj glas dalo čak 34,8 posto ispitanih. U odnosu na njih HDZ je zabilježio pad i ima podršku svega 23,3 posto birača. Nikada još nije zabilježena tako velika razlika u popularnosti dviju najvećih hrvatskih stranaka.

Za novu Vladu na čelu s prvom hrvatskom premijerkom poražavajući je i rezultat prema kojem čak 80 posto ispitanih misli da Hrvatska ide u lošem smjeru, dok ih u suprotno vjeruje svega 10 posto. Takav trend zabilježen je još samo prošlog mjeseca i nikada nije bio lošiji.

Da su danas izbori za predsjednika u drugi bi krug ušli Ivo Josipović s 32,9 posto, te Andrija Hebrang sa 17,3 posto ispitanika na svojoj strani. 'Za vratom im puše' sve popularniji Nadan Vidošević s 12,8 posto.

Povijesnim se može 'pohvaliti' i podatak kako 69 posto ispitanika ne vjeruje radu Vlade, dok ih suprotno od toga misli samo 19 posto.

Znatnom padu popularnosti Vlade najviše je pridonio krizni porez, jer Vladino upravljanje javnim financijama ne odobrava čak 76 posto ispitanika. Zbog neriješene nelikvidnosti čak 74 posto ne odobrava Vladino upravljanje gospodarstvom, a njih 71 posto ne odobrava socijalnu politiku. Građani se očigledno boje novih rezanja socijalnih prava.

Svjetlo na kraju tunela Jadranki Kosor i novoj Vladi donosi samo mali porast u postotku ispitanika koji smatraju da će se postojeća koalicija održati do 2011. godine. Takvih je čak 40 posto, što je više nego prošli mjesec. Najviše ih je među biračima HDZ-a, a zanimljivo je da su najveći skeptici birači HSS-a, stranke koja se već drugi mjesec bori oko praga opstanka za ulazak u Sabor, s tek 5,5 posto birača među ispitanima.

Biračko tijelo SDP-a uglavnom je sastavljeno od ljudi u dobi od 31 do 60 godina, ima visoku stručnu spremu i živi u Zagrebu i okolici. S druge strane HDZ biraju oni stariji od 60 godina, koji imaju osnovnu školu, a pretežno dolaze s područja Dalmacije.

Najpopularniji je među političarima još uvijek aktualni predsjednik Stjepan Mesić sa 72 posto. Slijedi ga Zoran Milanović s čak 48 posto, Đurđa Adlešić s 47, te Radimir Čačić s 44 posto. Jadranka Kosor najslabije stoji među našim ispitanicima sa svega 32 posto onih koji je ocjenjuju pozitivno.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se