Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prenapučeno i loše

Šokantna svjedočanstva roditelja djece s malignim bolestima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koji god ministar iduće četiri godine bude vodio zdravstvo, ima veliki problem koji se hitno treba riješiti. O njemu govori sljedeća priča.

U šokantna svjedočanstva roditelja djece s malignim bolestima, smještenim na onkološkom odjelu Dječje bolnice u Klaićevoj, uvjerila se i ekipa Dnevnika Nove TV: skučen prostor, manjak osoblja i liste čekanja za kemoterapiju.

Pročitajte i ovo Darko Milinović Objavio fotku župana Milinović se na Fejsu šali na Petryjev račun: "Brišem za Zagreb, jer on je opasan lik" Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje"

Najdraže basne devetogodišnja Barbara uskoro će čitati iz svog kreveta. Na onaj bolnički popunjenog onkološkog odjela, već netko čeka. 'Vukovarska bolnica je nakon granatiranja izgledala bolje od ovoga. To je bio moj prvi dojam kad sam dovela dijete. Vukovar '91. Strava i užas. Kao ubožnica!', ističe Barbarina mama Lidija Vukas.

Lucija se liječi od 2007. godine. Sedamdesetak novih pacijenata, na godinu prođe odjelom. 'U slučaju prenapunjenosti odjela, djeca nekad čekaju ciklus terapije i do tjedan dana, to je maksimum. Osjećate se loše i kao liječnik i kao čovjek', kaže sr.sc. Jasminka Stepan, s Odjela za hematologiju i onkologiju iz Dječje bolnice u Klaićevoj.

Uvjeti u kojima liječnici i medicinske sestre daju sve od sebe da spase živote mališana, daleko su od prihvatljivih. 'Treba biti duplo više sestara, jer djece je sve više i ovi kapaciteti nikako ne zadovoljavaju', smatra Ljiljana Vuletić iz Udruge Ljubav na djelu. 'Punkcije se rade na krevetu, jede se na krevetu, obavlja se nužda na krevetu, kupaju se djeca na krevetu', priča Barbarina mama.

'Išla sam na WC i kad sam se dizala, skoro sam pala jer WC nije dobro zacementiran', priča sama Barbara. U stotinjak kvadrata smjestilo se 21 dijete. O kakvim se uvjetima radi pokazuju i ovi ormari i kolica, koji nikako ne bi smjeli biti blizu djece. Rješenje za slučaj 'Klaićeva', zatražili smo i od dječje pravobraniteljice.

'Bolesno dijete treba liječničku skrb i pomoć, sada, odmah, kada je bolesno. Njemu to ne treba za 5 godina, 10, ili ne znam koliko', naglašava Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu. Za ministra, isto pitanje. 'Ja moram podsjetiti da je Ministarstvo povećalo proračun za te odjele, pogotovo za kemoterapiju, sa 50 na 450 milijuna kuna', rekao je Darko Milinović, ministar zdravstva i socijalne skrbi.

No privremeno rješenje leži u proširenju Odjela, i to kroz dvije godine. 'Tisuću kvadrata i nova 2 kata će donekle pomoći, ali radikalno rješenje o kojem moramo razmisliti i u tom smjeru krenuti je izgradnja nove dječje bolnice', smatra prof.dr.sc. Goran Roić, zamjenik ravnatelja KBC Sestre milosrdnice. Jedino trajno rješenje, napominje, na koje bi djeca mogla čekati i 10 godina, ne odrede li oni koji troše novac u zdravstvu drugačije prioritete!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene