Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast nasilja

Sobol: Prioritet je preventiva nasilja u obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol smatra da je došlo vrijeme da se vidi jesu li mjere protiv nasilja učinkovite.

Ističe kako je u posljednje vrijeme sve više tragičnih događaja obiteljskog nasilja s brutalnim ishodom u kojima su žrtve žene i djeca pitajući je li sadašnja 'impozantna' zakonska regulativa dovoljna da se društvo s time uhvati u koštac ili treba dodatno poraditi na preventivi nasilja u obitelji.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

'U preventivnom smislu ne činimo dovoljno i sada je došlo vrijeme da vidimo jesu li postojeće mjere učinkovite ili ne jer je brojka obiteljskog nasilja konstanta', kazala je Sobol na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova, upriličenoj u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna.

>> Obiteljsko nasilje: Dao joj na izbor grob, zatvor ili kolica

Taj se dan u Hrvatskoj obilježava povodom tragičnog događaja na Općinskom sudu u Zagrebu gdje je 1999. bivši policajac Mato Oraškić ubio sutkinju, suprugu s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu.

Sobol je navela kako je prema izvješću MUP-a za 2009., policija zaprimila 18.951 zahtjev za intervencijom radi zaštite od nasilja u obitelji, što je 12,2 posto više nego u 2008., a u prvoj polovici ove godine ta je brojka već sada veća pet posto nego lani.

Posebice, dodaje Sobol, zabrinjava podatak da je porastao broj ubojstava u obitelji gdje su žrtve uglavnom žene pa ja lani zabilježeno čak 28 ubojstava i 12 pokušaja ubojstva, a do lipnja ove godine bilo je sedam takvih ubojstava.

Istodobno, policija je prekršajnim sudovima predložila izricanje 11.752 zaštitne mjere, najviše onih za psihosocijalni tretman nasilnika, njih 5471, no primijenjeno je svega 2505 zaštitnih mjera, upozorava Sobol.

Da je prevencija izrazito važna pokazali su voditeljica Odjela psihijatrije Opće bolnice Virovitica, forenzičarka i sudska vještakinja Elvira Koić i glavni tajnik Društva za psihološku pomoć Dragan Jusupović.

Koić je ocijenila važnim ubuduće razvijati senzibilitet osoba koje dolaze u kontakt s počiniteljima i žrtvama kako bi prepoznale obiteljsko nasilje te posebno educirati učitelje, policiju, liječnike i medicinsko osoblje, a dobro je, kaže, inzistirati na udaljavanju nasilnika iz obitelji, a ne žrtve.

'Prevencija nasilja u obitelji izuzetno je važna zna li se da se među žrtvama obiteljskog nasilja šest puta češće događaju pokušaji suicida nego među ostalom populacijom', ističe Koić.

Jusupović je govorio o psihosocijalnom tretmanu nasilja u obitelji, a Neva Toelle iz Autonomne ženske kuće Zagreb založila se za obaveznu financijsku participaciju zlostavljača za vrijeme trajanja tretmana.

Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić je naglasio da Ministarstvo od ove godine financira 10 skloništa za žene. Ocijenio je da ne mogu biti zadovoljni postignutim, ali da će se kroz novu Nacionalnu strategiju od 2011. do 2016., još jače uhvatiti u koštac s problemima i poraditi na prevenciji kako zakoni ne bi ostali 'mrtvo slovo na papiru'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene