Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sukob interesa

SNS: Pupovac i Gajić su opijeni slavom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srpske narodne stranke (SNS) Milan Rodić danas je ustvrdio da su 'srpski predstavnici u Savjetu za nacionalne manjine (SNM) Milorad Pupovac i Ratko Gajica u sukobu interesa jer proračunski novac namijenjen srpskoj manjini dijele sami sebi, odnosno Srpskom narodnom vijeću (SNV)'.

Rodić je na konferenciji za novinare u sjedištu SNS-a u Zagrebu naveo da je lani srpska manjina dobila 11,7 milijuna kuna, ali da je, tvrdi, većina tog novca 'otišla' SNV-u, upitavši se zašto je to tako kad Srbi u Hrvatskoj nemaju svoju krovnu udrugu. 'Onaj tko ne sjedi 'pod kapom' Milorada Pupovca, ne dobiva ništa i to je neodrživo', kazao je Rodić, ustvrdivši da su za novac koji se dobiva putem SNM-a ostale uskraćene brojne srpske udruge, među kojima Zajednica Srba i Narodno vijeće Srba u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kritike Srba Predstavnici Srba kod Josipovića: Pupovac je u vrećama iznosio novac Slika nije dostupna Srpsko narodno vijeće Benkovac: Rasprava o traktoru

Požalio se i da je prvo Srpsko kulturno-umjetničko društvo 'Đurđevdan' iz Drežnice, koje djeluje u Hrvatskoj i često gostuje u inozemstvu, od zatraženih 250 dobilo 90 tisuća kuna, što nije dostatno ni za narodne nošnje, a za izdavaštvo se izdvaja po 30, 40 ili 50 tisuća kuna po knjizi. Zapitao se odakle među Srbima toliko novih pisaca i književnika. 'Teško je u vrijeme recesije reći da je dobiven novac malen, ali treba znati da su srpski predstavnici u SNM-u radili za svoje osobne interese', rekao je. Također je napomenuo kako je izračunao da su 'Srbi po pripadniku svoje manjine lani dobili oko 58, Talijani 453, a Židovi 1449 kuna'.

'Pupovcu i Gajici ne možemo osporiti da su legalno izabrani, ali možemo to što, opijeni slavom na muci srpskog naroda, ne čine ništa za svoj narod, a time idu u prilog i nekim moćnicima u hrvatskoj vlasti', tvrdi Rodić. Ponovio je i kako se SNS oštro protivi osnivanju Hrvatske pravoslavne crkve jer tvrdnje da se takva organizacija osniva na temeljima crkve iz vremena NDH ponižavaju i iritiraju te vrijeđaju osjećaje Srba u Hrvatskoj, ali i Srpsku pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj koja tu djeluje već stoljećima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene