Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija ne može ništa

SNIMKE NADZORNIH KAMERA: Kako se krade gorivo na hrvatskim benzinskim crpkama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svaka krađa do 2.000 kuna spada u "beznačajno djelo", pa policija u takvim situacijama ima sužene ovlasti. Evo priče reporterke Nove TV Ivane Ivande.

Unatoč nadzornim kamerama koje temeljito bilježe što se sve događa na benzinskim crpkama, u posljednje vrijeme sve češći su slučajevi da kupci dođu na benzinsku crpku, primjerice natoče gorivo za 200 kuna, no odbiju to platiti ili jednostavno pobjegnu i nadaju se da trgovac neće pokrenuti kazneni postupak zbog presporog, ali i preskupog pravosuđa.

Pročitajte i ovo Ilustracija imao 2,3 promila Neobičan ulov prometnih policajaca: Pijan i bez vozačke vozio ukradeni autobus Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva

Dubravku Šurkoviću ovakve situacije nažalost - nisu neuobičajene. '"Milijun slučajeva ima. U principu, 90 posto se ljudi neće sami javiti i vratiti. I ako ga policija nađe, imam sad tu jedan slučaj da je on rekao da neće platiti - i to je to. Tuži me. Znači, silom ne možete ništa, a zakon u principu ne funkcionira', kaže voditelj benzinske postaje Dubravko Šurković.

Jer po Zakonu - svaka krađa ispod 2000 kuna smatra se prekršajem i beznačajnim djelom. Policija u tim slučajevima ima sužene ovlasti.

'Policija zapravo u takvom slučaju jedino daje obavijest oštećeniku o identitetu kojeg je utvrdila na temelju registarskih oznaka na vozilu', kaže odvjetnik naftne kompanije Damir Pokupec.

Snimke nadzornih kamera: Bliski susreti medvjeda i vozača!

S tim da većina koja ne plati gorivo na benzinsku stigne ciljano - s ukradenim pločicama, pa je potraga znatno teža. Ali jednom kad se i dođe do počinitelja i dalje je na potezu trgovac sam.

'Znači policija njega ne može natjerati da on plati taj iznos 200, 300, 400 kuna goriva, nego ga samo legitimira zato što mi nismo ovlaštene osobe na benzinskoj postaji da ja mogu legitimirati vas nego samo službena osoba - to je policija - poslije legitimacije, što policija zapiše u roku 3 tjedna idem po zapisnik gdje piše da nije platio gorivo i ide privatna tužba', kaže Šurković.

'Nažalost se vrlo često radi o osobama koje imaju blokirane račune ili nemaju nikakve imovine, tako da ti postupci vrlo često završavaju na način da imamo presudu, ali nemamo njen rezultat', dodaje odvjetnik Pokupec.

Prošle godine na taj način bilo je više od 1600 krađa na benzinskim postajama. Da je svaka bila sa samo 200 kuna natočenog goriva, riječ je o 320 tisuća izgubljenih kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene