Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snijeg i kiša rade probleme, promet otežan

U pomoć Fužinama stigli pripadnici Civilne zaštite: Ulažu nevjerojatne napore da spase krov gospodarskog objekta

Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr)
Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Čišćenje snijega (Foto: Pixell) Čišćenje snijega (Foto: Pixell) Foto: Pixell Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr) Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr) Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr) Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr) Snježne posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Snježne posljedice (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Marko Boras Mandić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
U Hrvatsku s jugozapada stiže ciklona s toplim zrakom i ona će pogurati s područja naše zemlje sibirsku anticiklonu sa studenim zrakom. No, ledena kiša i snijeg još će danas negdje raditi probleme pa vozači i pješaci trebaju biti itekako oprezni.

12:00 - Oko 30 pripadnika Civilne zaštite čisti snijeg s krova poslovnog objekta u Fužinama. Cijelu su se noć borili s teškim snijegom kako krov hale, koja zapošljava više desetaka mještana, ne bi popustio, javlja nam s terena reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Ilustracija Vremenska prognoza Meteorolog Ivan Čačić otkriva kakvo nas vrijeme očekuje početkom Velikog tjedna

"Dosta zahtjevno jer osim snijega ima dosta leda i u noći nam je padala i ova ledena kiša tako da treba pazit ono što je najvažnije osim sanacije ove priče je da neko ne strada", komentirao je načelnik stožera civilne zaštite, Marko Boras Mandić.

Boras još komentira kako je nadolazeći strah od poplava opravdan, no umiruje najbitnijom stavkom u cijeloj priči, a to je pripravnost sustava.

Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr) Marko Boras Mandić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

9:30 - U Fužine su u subotu ujutro krenuli pripadnici Civilne zaštite iz općina Viškovo, Čavle i Kostrena, te načelnik Stožera Marko Boras Mandić. Pomoć je zatražio načelnik Fužina, Brekovac za gospodarski objekt Alu-bena.

Oborine ne posustaju

Usprkos tome što je danas toplije nego prijašnjih dana i oborine posustaju, još se nećemo posve riješiti kiše koja se na tlu zaleđuje, i poledice općenito. U svakom slučaju pripazite kako hodate i vozite na cestama. Zbog teških uvjeta na cestama u petak se dogodilo dosta prometnih nesreća od kojih je najteža bila ona kod Donjeg Miholjca u kojoj su poginule tri osobe.

Apel vozačima izdala je i policija da prilagode brzinu i kretanje vozila trenutačnim uvjetima na kolnicima. Oni koji nemaju zimsku opremu nikako ne bi ni trebali izlaziti na ceste. Pravna ili fizička osoba obrtnik koja naredi ili dopusti da se u prometu koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna, poručuju iz MUP-a.

HAK: vožnju otežavaju led, snijeg i magla

Zbog kiše koja se smrzava na tlu te snijega vozi se otežano u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici, a magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici, Gorskom kotaru i dijelu Dalmacije, izvijestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Magle ima i na autocestama: A1 između tunela Mala Kapela i čvora Otočac, tunela Sveti Rok i vijadukta Baričević, čvora Zadar 2 i Benkovac i na A6 Rijeka-Zagreb dionici vijadukt Bukovo - tunel Tuhobić, te povremeno i mjestimično od tunela Tuhobić do čvora Vrbovsko.
Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) prekinut je promet između čvora Rupa i graničnog prijelaza Pasjak.

Zbog leda na kolniku ili snježnih nanosa zatvorene su: DC69 Voćin-Djedovica, DC218 Dobroselo (g.ž.LS)-Mazin-Bruvno (DC1), ŽC3275 Stankovac-Jame, ŽC4113 Pasikovci-Toranj, ŽC4100 Krivaj-Biškupci, ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac, ŽC5128 Bogić Brdo-Lička Jesenica, ŽC5094 Jasenak-Stalak,

◾ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević, ŽC4113 Pasikovci-Toranj, 4100 Biškupci-Poljanska, lokalne ceste Zalesina-Stari Laz, Senj-Podbila, u mjestu Francikovac, Stolac, Veljun Primorski, Selo Vratnik, Grabarje, Latinovac-Čaglin.

Samo za osobna vozila otvorene su: DC23 Kapela-Jezerane; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Gornje Jelenje-Crni Lug; ŽC5062 Lukovo-Lič; ŽC5094 Breze-Stalak; ŽC5110 Krmpote-Alan.

Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr) Pripadnici Civilne zaštite čiste u Fužinama (Dnevnik.hr)

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a na pojedinim cestama je zabranjen promet za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom.

Temperature napokon iznad nule

Prema prognozi meteorologa Nove TV Milana Sijekovića, u Zagrebu i drugdje u središnjoj Hrvatskoj subota će biti znatno oblačna, s malo snijega ili susnježice, pa nakon kratkotrajnog zastoja nova oborina, možda i takozvana ledena kiša. Popodnevna temperatura će ponegdje premašiti tako željenu Celzijevu ništicu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu dan s oblacima, ali napokon bez kiše ili snijega.

U Istri, na Kvarneru, a tako i u Lici znatno oblačno s kišom, osobito u drugome dijelu dana,koja bi se u Lici mogla lediti na tlu. U Gorskom kotaru malo snijega ili susnježice. Popodnevna temperatura u primorju viša od 5 stupnjeva. Vjetar sjeverozapadnjak, pa jugo.

U Dalmaciji najprije djelomice sunčano, a zatim vrijeme za kišobrane, ali ne i za vjetrobrane, jer će jugo uglavnom biti umjereno. Prikladno toplo, toplije nego drugdje.

Prognoza za naredna tri dana

Sljedećih dana u unutrašnjosti pristojno toplo vrijeme, sa slabim jutarnjim mrazom. U nedjelju djelomice sunčano, a zatim oblačnije s malo kiše, posebice u utorak.

Na Jadranu toplinska blagost, ujutro oko 5, a popodne 10 blaženih stupnjeva. U nedjelju s neba i malo sunca, a početkom sljedećeg tjedna kišobrani i južni vjetrovi.

"Nemojmo pretjerivati, stvarno proljeće još nije došlo, ali je zima zasigurno otišla, pomalo na neobičan način. Prema srednjoročnim prognozama sada slijedi toplije, ranoproljetno vrijeme", poručuje Milan Sijerković.
 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene