Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Branko Grčić o Vladinim smjernicama

'Nema tu plana ozbiljnih reformi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smjernice za izradu proračuna pune su nekonzistentnosti, tvrdi Branko Grčić.

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić ocijenio je u četvrtak kako se iz Vladinih smjernica za izradu proračuna ne nazire plan ozbiljnih reformi kakve su bile najavljivane.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Slika nije dostupna Optimističan ministar u Saboru Zdravko Marić: "Koliko god koronakriza bila duboka, iduće godine slijedi rast BDP-a"

"Ono što me veseli kao bivšeg potpredsjednika Vlade je to da smo po podacima iz Smjernica mi u prethodnoj godini uspjeli deficit središnje države spustiti ispod 10 milijardi kuna. Ispada da je taj deficit bio 9 milijardi kuna, što je ispod 3 posto BDP-a i to je veliki uspjeh za nas bio, naravno i za Hrvatsku. Sada u ovom proračunu rastu prihodi, rastu i rashodi. Na temelju rasta rashoda možemo zaključiti da tu nema plana ozbiljnijih reformi koje bi te rashode doveli pod kontrolu", rekao je Grčić novinarima u saboru.

Vlada je u četvrtak na sjednici prihvatila Smjernice za izradu državnog proračuna za ovu godinu, prema kojima su prihodi državnog proračuna za 2016. planirani na razini od 113 milijardi kuna, što je oko 3,9 milijardi više u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015., a rashodi od 120,4 milijarde kuna ili 2,4 milijarde kuna više, pa bi deficit iznosio oko 7,5 milijardi kuna, odnosno 2,2 posto BDP-a.

Dodaju li se tome i izvanproračunski fondovi i konsolidirani proračun lokalnih uprava, deficit bi za ovu godinu trebao iznositi ukupno 9,2 milijarde kuna, odnosno 2,7 posto projiciranog BDP-a, a čak i po Eurostatovoj metodologiji ESA 2010 ne bi premašio 3 posto BDP-a. Smjernice se temelje na projekciji gospodarskog rasta u ovoj godini od 2 posto.

Grčić ističe da je planirani rast proračunskih prihoda realan zbog očekivanog rasta gospodarstva većeg od 2 posto, ali napominje da "nema uvjerljivih mjera koje govore da će porasti rashoda biti anulirani i da će se na taj način dovesti proces fiskalne konsolidacije bliže kraju, odnosno da će se deficit spustiti ispod tri posto", kazao je Grčić.

Dodao je i kako u smjernicama ima nekonzistentnosti koje govore o kratkom vremenu u kojemu su izrađene. "Ostavljam kolegama u Vladi, prije svega ministru financija da do samog donošenja proračuna to ispeglaju, kako bi se reklo", rekao je Grčić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene