455121
455121
455121
455121
455121

''Svaka žena u politici je model generacijama koje dolaze''

  • , 27.10.2016., 21:54
  • Autor:
  • komentara

Žene su često žrtve seksističkih komentara, a toga nisu lišene ni političarke. O seksističkim stereotipima kojima je društvo preplavljeno u Dnevniku Nove TV govorila je Smiljana Leinert Novosel, profesorica s Fakulteta političkih znanosti.

 
 
 
 
Smiljana Leinert Novosel gošća Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)
Smiljana Leinert Novosel gošća Dnevnika Nove TV (Video: Dnevnik Nove TV)

Zašto je društvo preplavljeno seksističkim stereotipima?

Stereotipa ima uvijek, a pogotovo kad se nalazite na tako istaknutim pozicijama, oni naprosto isplivaju na površinu u svoj svojoj punini. Svakako je to odraz društva u kojem se ovakve incidentne situacije događaju, ali naravno stvar je i kulture komunikacije pojedinaca koje na ovakav način dočekuju svoje kolegice ili u Saboru ili na još višim pozicijama. Interesantno je da moramo govoriti o još jednoj stvari. Pojedinci, kad dođu na tako visoke pozicije u javnosti, trebaju osvijestiti kako treba komunicirati i, na neki način, izgrađivati svoju dimenziju autoriteta znanja sposobnosti i brinuti o tome kako djelujete na druge ljude. Dakle, kakav vam je imidž. U to spada i odijevanje i ono kako neverbalnom komunikacijom možete slati neke poruke o sebi.

Kad ćemo kao društvo evoluirati? Tko je kriv za ovako ponašanje prema ženama?

Mislim da ono evoluira, da se to zbiva postepeno, da nisu sve zemlje i kulture u kojima se to zbiva u jednakoj situaciji. Rekla bih da smo mi umjereno patrijarhalno društvo kod kojeg imate situaciju da se žene dovode na najvišu poziciju u politici, a s druge strane doživljavaju i neke od najneugodnijih stvari u komunikaciji na dnevnoj bazi. Zapravo pokazujemo dva lica jednog fenomena. Treba osvijestiti da je svaka žena u politici model za generacije koje dolaze, kako za ženske tako i za muške, i da one doprinose postepenom mijenjanju viđenja o tome da i žena može uspješno funkcionirati na određenoj poziciji.

Vidimo da Europa i Amerika prednjače u rodnim stereotipima, pa čak i vrijeđanju političarki. Kako komentirate američku predsjedničku kampanju?

Ona više govori o američkom društvu i o načinu kako su se počele voditi kampanje, nego o samim akterima. Sve se svelo na trivijalnu razinu, ne biraju se udarci ni s jedne ni sa druge strane, pogotovo su žestoki oni koji dolaze od Trumpa. Zaista je nezgodno biti ovaj puta na poziciji bilo kojeg kandidata, a pogotovo biti žena. Nemojmo zaboraviti da je to zemlja koja još nikad nije imala ženu na takvom mjestu i da su pojedini birači posebno neraspoloženi obzirom na tu činjenicu, da ne gledaju blagonaklono na to. Još kad vidite kako se različite stvari koriste kako bi se potencirale slabe strane Hillary Clinton, vidite da njoj nije nimalo lako. Ako dođe do pobjede, bit će to stvarno žilava i krvava pobjeda.

Kako komentirate činjenicu da se Predsjednica Hrvatske požalila novinarki u inozemstvu, a ta tema nije došla na dnevni red ovdje na domaćem terenu?

Možda je pretpostavila da ne bi naišla na takav odjek. Ja bih jako pazila, kao čelnica jedne države, kojem bih kanalu što govorila i možda bih se požalila samo onda ako bih poželjela izazvati dodatnu podršku. Međutim, podršku se može dobiti i kroz naše medije.
Kada vam se jednom desi nešto neugodno i loše, ne valja se tome vraćati. Time samo potencirate tu zaista neugodnu zabunu, koja je naprosto nezamisliva vezana uz jednu tako visoku poziciju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se