Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

O seksističkim stereotipima

''Svaka žena u politici je model generacijama koje dolaze''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene su često žrtve seksističkih komentara, a toga nisu lišene ni političarke. O seksističkim stereotipima kojima je društvo preplavljeno u Dnevniku Nove TV govorila je Smiljana Leinert Novosel, profesorica s Fakulteta političkih znanosti.

Zašto je društvo preplavljeno seksističkim stereotipima?

Stereotipa ima uvijek, a pogotovo kad se nalazite na tako istaknutim pozicijama, oni naprosto isplivaju na površinu u svoj svojoj punini. Svakako je to odraz društva u kojem se ovakve incidentne situacije događaju, ali naravno stvar je i kulture komunikacije pojedinaca koje na ovakav način dočekuju svoje kolegice ili u Saboru ili na još višim pozicijama. Interesantno je da moramo govoriti o još jednoj stvari. Pojedinci, kad dođu na tako visoke pozicije u javnosti, trebaju osvijestiti kako treba komunicirati i, na neki način, izgrađivati svoju dimenziju autoriteta znanja sposobnosti i brinuti o tome kako djelujete na druge ljude. Dakle, kakav vam je imidž. U to spada i odijevanje i ono kako neverbalnom komunikacijom možete slati neke poruke o sebi.

Kad ćemo kao društvo evoluirati? Tko je kriv za ovako ponašanje prema ženama?

Mislim da ono evoluira, da se to zbiva postepeno, da nisu sve zemlje i kulture u kojima se to zbiva u jednakoj situaciji. Rekla bih da smo mi umjereno patrijarhalno društvo kod kojeg imate situaciju da se žene dovode na najvišu poziciju u politici, a s druge strane doživljavaju i neke od najneugodnijih stvari u komunikaciji na dnevnoj bazi. Zapravo pokazujemo dva lica jednog fenomena. Treba osvijestiti da je svaka žena u politici model za generacije koje dolaze, kako za ženske tako i za muške, i da one doprinose postepenom mijenjanju viđenja o tome da i žena može uspješno funkcionirati na određenoj poziciji.

Vidimo da Europa i Amerika prednjače u rodnim stereotipima, pa čak i vrijeđanju političarki. Kako komentirate američku predsjedničku kampanju?

Ona više govori o američkom društvu i o načinu kako su se počele voditi kampanje, nego o samim akterima. Sve se svelo na trivijalnu razinu, ne biraju se udarci ni s jedne ni sa druge strane, pogotovo su žestoki oni koji dolaze od Trumpa. Zaista je nezgodno biti ovaj puta na poziciji bilo kojeg kandidata, a pogotovo biti žena. Nemojmo zaboraviti da je to zemlja koja još nikad nije imala ženu na takvom mjestu i da su pojedini birači posebno neraspoloženi obzirom na tu činjenicu, da ne gledaju blagonaklono na to. Još kad vidite kako se različite stvari koriste kako bi se potencirale slabe strane Hillary Clinton, vidite da njoj nije nimalo lako. Ako dođe do pobjede, bit će to stvarno žilava i krvava pobjeda.

Kako komentirate činjenicu da se Predsjednica Hrvatske požalila novinarki u inozemstvu, a ta tema nije došla na dnevni red ovdje na domaćem terenu?

Možda je pretpostavila da ne bi naišla na takav odjek. Ja bih jako pazila, kao čelnica jedne države, kojem bih kanalu što govorila i možda bih se požalila samo onda ako bih poželjela izazvati dodatnu podršku. Međutim, podršku se može dobiti i kroz naše medije.
Kada vam se jednom desi nešto neugodno i loše, ne valja se tome vraćati. Time samo potencirate tu zaista neugodnu zabunu, koja je naprosto nezamisliva vezana uz jednu tako visoku poziciju.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene