Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlazak Orco grupe

'Smiješno je da se u Sunčanom Hvaru brine o plaćama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna od dobrih priča, barem je tako tvrdila politika, trebala je biti privazitacija ili javno-privatno partnerstvo u Sunčanom Hvaru.

Šest godina poslije Orco grupa je pred odlaskom s Hvara, a pitanje je samo tko će i kada odgovarati. Riječ je luksemburškoj tvrtki koja je zapravo privatizirala ovaj hotelski kompleks. Kritičari su to i 2004. tvrdili, ali je vlada šutila, ugovor se tajio. Mnogi su povezivali tu tvrtku s dobrim vezama u Banskim dvorima. Kada su došli novi vlasnici obećavali su preporod hotela, podizanje kvalitete, a sada hoteli jedva osiguravaju novac za plaće. Naravno, svi su bjesni samo Orco šuti.

Pročitajte i ovo Veliki četvrtak, procesija Ususret Uskrsu Danas je Veliki četvrtak: Znate li što se obilježava i koji su običaji? Općina Jelsa Vratili zgradu u posjed Napeto na Hvaru: Načelnik sa zaštitarima "zauzeo" sporni kat zgrade, mještani vikali: "Jelsa je naša!"

Svugdje po Hvarskim kalama, vreva. Turista ove godine zaista ima, čak je i popunjenost hotela Sunčanog Hvara od 90 do 100 posto. Unatoč tome, među domaćima mnogo je onih koji podržavaju odluku države da raskine ugovor s Orco grupom. Građani kažu da je gostiju manje od kad je Orco došao. Radnici sunčanog Hvara sada su relativno zadovoljni. Nakon mjeseci minimalca, ljeto im je donijelo pune plaće i nadoknadu. 'Zadnja isplata, znači razlika plaće, bit će s plaćom u devetom mjesecu i potom je poslodavac ispoštovao sve dogovoreno,' rekao je Andrija Mlinac, predsjednik radničkog vijeća.

>> Nastavak propasti: Sunčani Hvar je pred stečajem

Što će biti dalje, sad puno ne razmišljaju jer su na sreću jako zaposleni. 'Radnike da vam pravo kažem zanima isključivo rad, da im je osiguran rad, osobni dohodak, a politika je na upravi i na institucijama,' dodao je Mlinac. I gradonačelnik Hvara tvrdi da su plaće radnika prioritet, no zadovoljan je ovim potezom Vlade. 'Vidjeli ste da u zadnje vrijeme ne inzistiram na nikakvim obvezama prema gradu nego prema radnicima. Jako je smiješno da nakon uspješne sezone brinemo o plaćama, vrijeme je da Orco otiđe, nisu ni trebali doć,' rekao je gradonačelnik Hvara, Pjerino Bebić. Drago im je, dodaje, da je Orco spriječen u rasprodaji nekretnina, jer žele da se netko ozbiljno bavi turizmom.

'Orco nije u cjelosti ispunjavao obveze'

Predsjednik fonda za privatizaciju, Vedran Duvnjak, objasnio je razloge pokretanja raskida ugovora s Orco grupom u vezi Sunčanog Hvara. 'Razlozi su upravo neispunjavanje u cjelosti svih obveza Orca, ali i trenutna financijska pozicija što se tiče poslovanja samoga društva,' rekao je . 'HFP zajedno s Orcom provodi korespodenciju i dogovara sastanke o pokušaju pronalaženja mirnog rješenja spora koji je nastao. Očekujemo da je do sredine 11. mjeseca krajnji rok do kada bi trebali mirnim putem razriješiti situaciju,' rekao je Duvnjak i dodao da nakon toga, sukladno samom sporu dioničara, predstoji arbitražni spor koji će se voditi pri HGK u Zagrebu.'

Događaje iz 2007. godine Duvnjak nije komentirao, jer je, kaže, na čelo predsjednika došao tek sredinom 2008. 'Tada smo pokrenuli opsežnu reviziju što je rezultiralo određenim učincima. Ne želim ulaziti u spekulacije da li je politika nekoga štitila, ovo je čisto profesionalni odnos između dviju institucija,' rekao je Duvnjak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene