Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Općoj bolnici u Sisku

Smijenjeni upravitelj sisačke bolnice: Županija ostaje bez zdravstvene zaštite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smijenjeni sanacijski upravitelj sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" izrazio je bojazan da bi 170.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije uskoro moglo ostati bez odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Smijenjeni sanacijski upravitelj sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić" Miroslav Dubovečak, komentirajući zaustavljenu izgradnju paviljona te bolnice, izrazio je bojazan da bi 170.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije uskoro moglo ostati bez odgovarajuće zdravstvene zaštite, no iz Ministarstva zdravlja poručuju da projekt nije "stopiran", nego samo odgođen zbog promjene uvjeta apliciranja bolnica za novac iz Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sve se istražuje Užasna tragedija: Sedmero djece preminulo u četiri dana, u bolnici u Trinidadu pronađene opasne bakterije Propusti u bolnicama, ilustracija - 4 Sve je na DORH-u Beroš traži krivca, tko je fotografirao starice u istoj postelji: "Ministar i ravnatelj znali su za fotografiju!"

Projekt izgradnje novoga središnjega bolničkog paviljona u Sisku dopisom je zaustavio ministar zdravlja Dario Nakić 25. ožujka ove godine, i to nakon što je osigurano 130 milijuna kuna iz EU fondova, potrošeno 3,2 milijuna za dokumentaciju, pribavljena lokacijska i građevinska dozvola, potpisan ugovor s Ministarstvom zdravlja, te na natječaju izabran izvođač radova, rekao je Dubovečak na konferenciji za novinare.

Ministarstvo sada traži reviziju projekta za koji je već bio osiguran novac iz EU fondova, rekao je Dubovečak, koji je za sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića (HDZ) rekao da se nije dovoljno zauzeo za bolnicu.

"Pitanje je hoće li nam idući projekt biti prihvaćen od fondova EU. Osim toga, izabrani izvođač vjerojatno će tužiti bolnicu i ministarstvo. Mislim da je riječ o ishitrenoj političkoj odluci koja će za posljedicu imati odumiranje sisačke bolnice", rekao je Dubovečak.

Sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića prozvao je zbog imenovanja novog obnašatelja dužnosti ravnatelja sisačke bolnice, na koju je, kako je rekao, postavio čelnika županijske Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčevića, i to nakon što su se i HDZ i Most "u svojoj izbornoj platformi" zauzimali za stručne i nestranačke upravitelje.

Istaknuo je i da se Žinić nije dovoljno zauzeo za sisačku bolnicu, kojoj je ministarstvo zaustavilo novi projekt. "Njegova potpora bila je samo deklarativna, bez konkretne pomoći", dodao je.

Županija nije sposobna upravljati bolnicom niti ima financijska sredstava za njezin normalni rad. Posljedicu će trpjeti 170.000 stanovnika Sisačko-moslavačke županije koji bi ubrzo mogli ostati bez odgovarajuće zdravstvene zaštite, upozorio je smijenjeni upravitelj.

Na Hinin upit o novonastaloj situaciji u Sisku iz Ministarstva zdravlja odgovorili su da je projekt gradnje novog odjela sisačke bolnice otkazan jer će se mijenjati uvjeti za apliciranje bolničkih projekata za novac iz EU. Poziv za ulaganje u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije bit će ponovno otvoren i bit će namijenjen većem broju bolnica, a o njegovu ponovnom otvaranju zainteresirana javnost i bolnice bit će pravodobno obaviješteni.

Bolnice će biti pozvane da ponovno podnesu svoj projektni prijedlog, tražeći pritom novac iz fondova Europske unije - do najviše 50 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo ističe da je novac iz EU fondova predviđen za (infrastrukturno) ulaganje (i opremanje) u dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije i dalje na raspolaganju u iznosu od 625.480.000 kuna (EU i nacionalna financijska sredstva).

U skladu s tim, također se ističe, Ministarstvo zdravlja nije "stopiralo" projekt gradnje novoga bolničkog paviljona u sisačkoj Općoj bolnici, nego je riječ o trenutačnom otkazivanju objavljenog poziva zbog potrebnih izmjena i dopuna poziva koji će uskoro ponovno biti otvoren. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene