Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potez Ivana Milovana

Smijenjen vođa istarske bune!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskup Ivan Milovan smijenio je kancelara biskupije Iliju Jakovljevića, 'vođu' istarskih svećenika koji su se borili da imovina župe Dajla ostane u hrvatskom vlasništvu.

Iz Hrvatske biskupske konferencije još nema reakcije na najnoviji rasplet događaja, no prema neslužbenim informacijama, biskup Ivan Milovan smijenio je Iliju Jakovljevića s dužnosti Biskupijskog kancelara i na njegovo mjesto postavio dosadašnjeg generalnog vikara Marijana Kancijanića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pravna bitka se nastavlja Otkazano ročište za Dajlu Slika nije dostupna Sud u Bujama odlučio Zahtjev odbijen: Benediktinci se ne mogu uknjižiti na Dajlu

Istarski župan Ivan Jakovčić izrazio je žaljenje biskupovom odlukom, a zbog složenosti cijele situacije i pravnih zavrzlama unutar Hrvatske, predložio je osnivanje komisije.

'Predlažem da se formira zajednička radna grupa ili zajednička komisija ministarstva pravosuđa, grada Novigrada, općine Brtonigla, Istarske županije, biskupije porečko pulske i eventualno i župe Dajla da se u duhu povjerenja i u duhu dobre suradnje koju vidim u kratkoj budućnosti, narednih mjeseci pokuša iznaći rješenje', izjavio je Jakovčić.

Sveta Stolica zatražila je od Hrvatske pojašnjenje zbog odluke da se zemljište u župi Dajla u Istri, dio koji je papa Benedikt XVI. dodijelio talijanskim benediktincima u cijelosti vrati Hrvatskoj. Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je primilo prosvjednu notu tajnika Svete Stolice. Vatikan u svom priopćenju izražava čuđenje odlukom hrvatskih vlasti, naglašavajući kako se sve treba riješiti u duhu suradnje.

'Nakon analize sadržaja note Ministarstvo će u suradnji s drugim nadležnim tijelima u Republici Hrvatskoj uputiti odgovor', rekao je glasnogovornik ministarstva Berislav Živković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene