Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do novog zakona

Smerdel i Šeks predlažu moratorij na sve referendume!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Šeks poručio je da Sabor mora po brzom i kratkom postupku donijeti Zakon o referendumu.

Ustavnopravni stručnjak i vanjski član saborskog Odbora za Ustav Branko Smerdel predložio je u ponedjeljak da se posebnim ustavnim zakonom uvede moratorij na održavanje referenduma dok se ne donese novi Zakon o referendumu, a njegovu je ideju na sjednici Odbora podržao HDZ-ov Vladimir Šeks.

Pročitajte i ovo Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Odbor za Ustav je odlučio Saboru predložiti da od Vlade zatraži provjeru potpisa prikupljenih u sklopu inicijative za raspisivanje referenduma na kojem bi građani odlučili o zabrani izdvajanja pomoćnih poslova u javnom i državnom sektoru, tzv. 'referenduma o outsourcingu'.

Smerdel je ocijenio kako je odlučivanje o toj inicijativi dobra prigoda da se zastane s raspisivanjem referenduma dok se ne uredi referendumska procedura.

'Ovo pitanje posebno je pogodna tema za to, jer nema teškog političkog naboja kakav je imala inicijativa o ćirilici, ni biblijskog značenja kao rasprava o tome što je brak', rekao je Smerdel.

Odbor za Ustav: 'Predložit ćemo da se od Vlade zatraži provjera prikupljenih potpisa'

Ustavnim promjenama 2010. izbrisan je referendumski prag, nakon čega je nastala pravna praznina koju, kaže Smerdel, 'sada iskorištavaju narodne inicijative koje služe podrivanju demokratskog poretka, koji se temelji na ravnoteži predstavničkog i sustava neposrednog izjašnjavanja'.

Predlaže zato da se donese ustavna odluka o moratoriju i 'razborit zakon o referendumu', koji bi se primijenio retroaktivno i na sve inicijative koje su u tijeku.

Uvjeren je da će referendumska inicijativa o zabrani 'outsourcinga' pasti na Ustavnom sudu, i to zbog 'zlouporabe prava', budući da jedan od inicijatora ima registriranu tvrtku koja provodi 'outsourcing'.

'Snažno podupirem ideje koje je iznio kolega Smerdel', nadovezao se Vladimir Šeks i ocijenio da Sabor mora po brzom i kratkom postupku donijeti Zakon o referendumu.

Lesar i Stazić protiv zabrana

Protiv takve ideje je Laburist Dragutin Lesar, koji je podsjetio da su Hrvatski sabor i svi zastupnici odgovorni što od 2010. do danas nisu doneseni Zakon o referendumu ni ustavne promjene.

'Zbog grijeha nečinjenja ne smije se intervenirati blokadom referenduma. Moramo trpjeti posljedice koje smo izazvali mi, a ne građani. Nitko Sabor nije priječio da radi', rekao je Lesar.

Slično misli i SDP-ov Nenad Stazić, koji je protiv bilo kakvih zabrana referenduma.

Josipović će za izmjene Ustava tražiti podršku na referendumu

GONG-ov Dragan Zelić također upozorava na manjkavost referendumske procedure zbog koje je teoretski moguće izmijeniti Ustav sa svega pet ili šest glasova.

Rekao je kako mu je žao što su propale ustavne promjene koje je lani predložila Vlada, a koje su se, među ostalim, bavile i referendumskom problematikom.

'Nisu propale. One su na stolu. Moja stranka je pokušavala i pokušava postići konsenzus', uzvratio mu je SDP-ov predsjednik Odbora Peđa Grbin najavljujući da će Odbor do kraja mjeseca započeti proceduru izmjena Zakona o referendumu, o čemu će se provesti široka javna rasprava.

Lesar je bio suzdržan oko prijedloga da se od Vlade zatraži provjera potpisa za referendum o 'outsourcingu', te je zatražio da se Vladi za taj posao dade rok od 30 dana, a istovremeno s provjerom potpisa da se referendumsko pitanje pošalje na ocjenu ustavnosti, kako se cijela priča ne bi dodatno odugovlačila, no njegovi prijedlozi nisu prošli.

Grbin je ustvrdio kako Ustav ne dopušta da se istovremeno potpisi šalju na provjeru, a predloženo referendumsko pitanje na ocjenu ustavnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene