448833
448833
448833
448833
448833

Smanjen javni dug, povećana potrošnja!

  • , 02.09.2016., 15:27
  • Autor:
  • komentara

U svibnju je javni dug iznosio 285 milijardi kuna što je, prema podacima HNB-a, 4 milijarde i 800 milijuna kuna manje u odnosu na svibanj prošle godine.

 
 
 
 
Javni dug i potrošnja (VIDEO: Vijesti u 14)
Javni dug i potrošnja (VIDEO: Vijesti u 14)

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), javni dug Hrvatske na kraju svibnja ove godine iznosio je 285 milijardi kuna, što je 84,1 milijun kuna manje nego u travnju i 4,8 milijardi kuna manje nego u svibnju lani, a iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) ističu kako se time smanjivanje razine javnog duga na mjesečnoj razini nastavlja 4. mjesec zaredom, a na godišnjoj razini već 3. mjesec zaredom, a nastavljena je i tendencija smanjenja bruto inozemnog duga.

Dok javni dug pada, raste potrošnja građana kao i industrijska proizvodnja.

I to su podaci koji šalju pozitivnu gospodarsku sliku Hrvatske. Trgovina na malo veća je za 4 i pol posto u srpnju ove godine u odnosu na srpanj prošle godine.

Po podacima zavoda za statistiku industrijska proizvodnja rasla je jedno cijelo 2 posto u odnosu na srpanj 2015.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se