Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Međunarodna vojna vježba

Oko 1700 vojnika pokazalo snagu na poligonu u Slunju, na jaku kišu odmahuju rukom: "Nevrijeme je naše vrijeme"

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +8 Vojna vježba u Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/13 >>
Na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" na Slunju u srijedu se održao se Dan uvaženih gostiju (Distinguished Visitors Day - DVD) međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19".

Međunarodna vojna vježba Immediate Response 19 je vježba kojom Hrvatska vojska obilježava 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u NATO savezu.

Pročitajte i ovo Završena vojna vježba Štit 2023 - 3 Završen "Štit 2023" Vojska u Istri održala vježbu: "Gađate na 4, 5 kilometara nešto u zraku što se kreće brzinom 250 metara u sekundi i to trebate pogoditi..." Slika nije dostupna Ugovori vrijedni 230 milijuna kuna Damir Krstičević: "Naš vojnik je od glave do pete opremljen hrvatskim proizvodima"

Na vježbi uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova nazoči i direktor vježbe, zapovjednik Zapovjedništva američkih kopnenih snaga za Europu general pukovnik Christopher Cavoli.

Vježbu planira i usmjerava Zapovjedništvo američkih snaga za Europu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Provodi se od 10. svibnja do 6. lipnja 2019. u Hrvatskoj i to na vojnom poligonu "E. Kvaternik" Slunj i u vojarni "Josip Jović" u Udbini te na području Slovenije i Mađarske.

Uz hrvatsku vojsku, odgovor na nepredviđene situacije, ali i snagu na slunjskom su poligonu pokazali pripadnici iz čak 12 savezničkih zemalja, njih oko 1700. Naime, vježba se istodobno i već danima provodi i na području Slovenije i Mađarske.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Tamo ih nakon Slunja čeka još jedan izazov - uvježbavanje prelaska granice s opremom, ali i povratak u matične baze.

Iako vojnike u Slunju vrijeme nije poslužili, zadovoljni su vježbom. ''Čestitao bih svim svojim kolegama
iz stranih zemalja, odrađeno je vrhunski. Nije bilo naporno, a nevrijeme je naše vrijeme'', rekao je Dino Runje, pripadnik 4. gardijske brigade Pauci.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dino Runje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Brojni gosti i uzvanici na poligonu danas zadovoljni viđenim. Ministar obrane Damir Krstičević iskoristio je priliku i prevezao se u jednom od oklopnjaka.

Vojni poligon na Slunju (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Damir Krstičević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''Nekad je Hrvatska bila sama. Vidimo da nije sama, da su tu partneri, saveznici i zadaća svih nas je graditi mir, sigurnost i ova vježba danas nije da bi netko išao u rat, nego da smo jaki i snažni, da čuvamo mir u regiji i sigurno i u Europi", rekao je ministar obrane.


 

Aktualno Političarima ukrali identitet: Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek "prodavali staro željezo" +0 Siniša Hajdaš Dončić, Žarko Tušek, Marko Vešligaj (Foto: Pixell) Hrvatska Političarima ukrali identitet: Hajdaš Dončić, Vešligaj i Tušek "prodavali staro željezo" 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene