Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zloporaba položaja

Slučaj 'Vrtovi Sunca': Suspendiran sudac Pero Miloglav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno sudbeno vijeće (DSV) suspendiralo je suca i bivšeg predsjednika dubrovačkog Županijskog suda Peru Miloglava.

Protiv Miloglava se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi postupak u slučaju 'Vrtovi Sunca'. Miloglav je s bivšim predsjednikom dubrovačkog Općinskog suda Ivom Besjedicom te trojicom poduzetnika Perom Vićanom, Antunom i Antoanom Kraljem optužen zbog navodnih zloporaba u pretvorbi tvrtke 'Dubrovačko primorje' i nezakonitog upisa vlasništva nad zemljištem 'Vrtovi Sunca' u Orašcu, vrijednom više od 151 milijun kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Besjedica: Nisam kriv Slika nije dostupna Slučaj Vrtovi sunca prebačen u Zagreb

Predsjednik DSV-a Ivan Turudić kazao je da je Miloglav suspendiran do okončanja postupka. Dodao je da su tražili i očitovanje predsjednice dubrovačkog Županijskog suda zašto nije i ranije zatražila suspenziju optuženog suca, no, ona je poslala dopis da zbog zauzetosti obvezama na sudu ne može doći u Zagreb. DSV u ovom slučaju nije mogao samostalno pokrenuti postupak, već je za to bio potreban zahtjev predsjednice suda jer je za kazneno djelo koje se Miloglavu stavlja na teret predviđena kazna do pet godina zatvora.

Digli kredit od 120 milijuna eura

USKOK-ovom optužnicom Miloglav se tereti da je 2007. na poticaj vlasnika građevinske tvrtke 'Konel' Antuna i njegova sina Antoana Kralja, zlorabio položaj kako bi, zajedno s Besjedicom, s 'Vrtova Sunca' skinulo plombu vezanu uz zabilježbu spora te tako tvrtki 'Dubrovački Vrtovi Sunca' omogućili dizanje hipotekarnog kredita od 120 milijuna eura. Od tog kredita tvrtka 'Konel' naplatila je 12 milijuna kuna za radove izvedene u 'Vrtovima Sunca'. Navodne nezakonitosti vezene uz 'Vrtove Sunca' USKOK je otkrio istražujući slučaj nazvan 'Pet zvjezdica' u kojem su otac i sin Kralj pokušali 'reketariti' vlasnika dubrovačkog hotela 'Bellevue' Gorana Štroka.

Inače, za istraga protiv Besjedice i Miloglava prvotno je bio mjerodavan splitski Županijski sud, no ona je premještena u Zagreb zbog prijateljskih odnosa Miloglava s više splitskih sudaca još iz doba kada su zajedno radili na bivšemu Vojnom sudu. Slučaj je kasnije prebačen na zagrebački Županijski sud, a prva je rasprava održana u travnju. Besjedica je nakon otkrivanja afere napredovao u karijeri pa je imenovan sucem županijskog suda u Dubrovniku, a u međuvremenu je suspendiran jer je optužen za kazneno djelo za koje je predviđena kazna veća od pet godina zatvora, što nije slučaj s Miloglav koji je na tom sudu, do današnje odluke, radio kao istražni sudac. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene