Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu

Sanader bivše stranačke kolege pozdravio u sudnici: Bok dečki!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Šuker, Gordan Jandroković i Božo Biškupić kazali su na sudu da na njih nije bilo pritisaka kada su donosili odluku o 'preuzimanju obveza' Ministarstva regionalnog razvoja koje je kupovalo zgradu od tvrtke Stjepana Fiolića.

Trojica članova užeg kabineta bivšeg premijera Ive Sanadera, Ivan Šuker, Gordan Jandroković i Božo Biškupić, u utorak su na suđenju u slučaju Planinska kazali da na njih nije bilo pritisaka kada su 2009. donosili odluku o 'preuzimanju obveza' Ministarstva regionalnog razvoja koje je kupovalo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaje u Remetincu Sanaderu odbijena jamčevina, doznajemo što je dovelo do takve odluke suda Slika nije dostupna Vrhovni sud poništio nepravomoćnu presudu Ivo Sanader može na slobodu čim plati jamčevinu od 12,4 milijuna kuna

Prilikom dolaska na suđenje Sanader je bivše stranačke kolege pozdravio riječima: 'Bok dečki!'

Jandroković, Biškupić i Šuker tvrde da nije bilo nikakavih pritisaka na njih kad se odlučivalo o kupnji zgrade u Planinskoj, ali i da se većine sa te sjednice Vlade ne sjećaju. Šuker je u nekoliko navrata ponovio da je to bilo davanje suglasnosti, a ne kupnja.

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine.

Sanaderov ministar financija Šuker je posvjedočio da se ne sjeća detalja sjednice, ali je kazao da je siguran da ga uoči donošenja odluke nije zvao niti 'pritiskao'. Potvrdio je da je Vlada dala suglasnost za financijsko zaduženje Ministarstvu regionalnog razvoja za rješavanje nedostatka poslovnog prostora, ali da pritom nije spominjana konkretna nekretnina.

I bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandrković potvrdio je da je bio na toj sjednici Vlade, ali se ni on nije mogao sjetiti detalja, jer mu je prioritet tada, kako je rekao, bio ulazak u NATO.

Ni Biškupić se nije mogao sjetiti o čemu se točno raspravljalo na spomenutoj sjednici Vlade, no tvrdi da ni na njega nije bilo pritisaka.

Ispitivanje Sanaderovih suradnika obrana je tražila ističući da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji nekretnine u Planinskoj.

Na klupu za svjedoke u srijedu bi zbog toga trebao sjesti i nekadašnji Sanaderov potpredsjednik Damir Polančec.

Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve optužbe u ovom je slučaju priznao i Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro.

Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Podsjetimo, bivšeg premijera tereti se da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, uz Vladinu suglasnost, kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Nova odgoda u slučaju 'Planinska': Sanader ima crijevnu virozu, nastavak suđenja 24. studenoga

Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene