Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Maškarin: Optužni prijedlog protiv kirurga Popovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je optužni prijedlog protiv liječnika Branka Popovića zbog teškog kažnjivog djela protiv zdravlja ljudi, a vezano uz slučaj Miroslava Maškarina, izjavila nam je glasnogovornica ODO-a Tea Radovani, ne navodeći puno ime već samo inicijale.

Branka Popovića (63) Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Rijeci tereti da je kao kirurg operater propustio postupati s dužnom pažnjom sukladno pravilima liječničke struke pri odabiru metode i provođenju liječenja operativnim zahvatom upale crvuljka pacijenta Miroslava Maškarina, olako držeći da neće doći do ugrožavanja života i zdravlja pacijenta.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

Tereti ga se da je zbog postupanja protivno pravilima liječničke struke prouzročio ozljedu glavne trbušne aorte pacijenta dok prisutni operativni tim nije mogao samostalno rješavati nastalu ozljedu te je operativno zbrinjavanje ozljede aorte bilo vremenski predugo, a kod pacijenta je nastupila ozljeda aorte kao teška tjelesna ozljeda koja je izravno uzročno povezana s kasnijim teškim multiorganskim oštećenjima i amputacijom lijeve noge pacijenta.

Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu protiv drugog liječnika kirurga Janoša Horvata, koji je u priopćenju također naznačen samo inicijalima, za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi utvrdivši da nema osnovane sumnje da su njegovim postupanjem kao liječnika ostvarena obilježja kažnjivog djela.

Ujedno je ODO odbacio i kaznenu prijavu protiv obojice liječnika zbog kažnjivog djela samovoljnog liječenja jer nije utvrđeno postojanje namjere kao bitnog elementa kažnjivog djela te postoje okolnosti koje isključuju krivnju.

ODO je ovu odluku donio nakon primitka vještačkog nalaza Medicinskog fakulteta u Zagrebu o operativnom postupku nad Maškarinom, ozljedi nastaloj pri tome te postupku zbrinjavanja Maškarina nakon toga. U tom nalazu stoji da su počinjene liječničke greške, a tereti se i riječki KBC zbog počinjenih propusta u pripremi i provedbi operacije.

Maškarin je operiran u srpnju prošle godine, a preko svoje odvjetnice podnio je zahtjev za naknadom štete od riječkoga KBC-a za nastala oštećenja organizma i invaliditet u visini od 13,7 milijuna kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene