Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je odlučio Basel?

Slučaj Ljubljanske banke ponovno se zapetljava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju prenesene štednje Ljubljanske banke ponovno se javio problem. Hrvatska strana tvrdi da se Baselska banka za međunarodna poravnanja proglasila nenadležnom za rješavanje spora. U Sloveniji tvrde potpuno suprotno.

Hrvatska je u utorak ustvrdila kako se Baselska banka ponovno proglasila nenadležnom za rješavanje pitanja prenesene štednje Ljubljanske banke, no Slovenija je to zanijekala što zapetljava početak rješavanja problema koji opterećuje odnose dviju zemalja od njihova osamostaljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Šefica HNS-a Pusić: Do kraja ovog mandata Vlada ne treba uvoditi nikakve nove poreze Slika nije dostupna Susret dvoje ministara Pusić uskoro s Erjavcem: 'Hoće li Slovenija ispoštovati memorandum iz Mokrica?'

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je da je Baselska banka za međunarodna poravnanja (BIS) u pismu navela da ne smatra da može pridonijeti rješavanju problema kojega su Hrvatska i Slovenija mislile ponuditi banci na rješavanje u okviru sukcesije bivše Jugoslavije te da jedino što može ponuditi je prostor za održavanje sastanka dviju strana.

>> Slovenski mediji: Ministarski sastanak korak naprijed, razlike postoje

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec je, međutim, zanijekao točnost izjave Pusić da se BIS proglasio nenadležnim, javlja agencija STA.

Na pitanje novinara što točno piše u pismu iz Basela, koje su i Hrvatska i Slovenija dobile prije par tjedana, Pusić je odgovorila da piše da 'Banka za poravnanja u Baselu ne smatra da može pridonijeti rješavanju ovog problema i da jedino što nam može ponuditi je prostor da se u njemu sastanemo'.

'Prostor nam ne treba... i dogovorili smo se da ćemo se sastati prvi sljedeći put u Hrvatskoj kako bismo razgovarali dalje skupa s našim financijskim stručnjacima na koji način dalje pristupiti rješavanju tog problema', kazala je.

Erjavec, pak, drugačije gleda na poruke pisma Baselske banke. 'Mi to razumijemo tako da se nije proglasila nenadležnom', rekao je ministar. 'Važno je to da se taj spor ne rješava pred hrvatskim sudovima, nego da se traži rješenje u okviru sukcesije i iz Basela ne govore da se banka proglasila nenadležnom', kazao je.

'Mi smatramo da je potrebno naći nekog trećeg tko bi našao rješenje za to otvoreno pitanje. Izjava ministrice je njezina izjava, kako ona shvaća taj slučaj. Mi ga shvaćamo drukčije', istaknuo je.

Također je rekao da će na idućem sastanku s Pusić i financijskim stručnjacima dviju zemalja, koji će se održati u Hrvatskoj vjerojatno u listopadu, biti razmotreno pismo iz Basela te da će dogovoriti daljnje korake u rješavanju pitanja prenesene štednje.

Upitana hoće li se ići dalje s tužbama Pusić je izjavila: 'Mi imamo naš memorandum koji omogućava da obje zemlje zajednički zatraže zastoj postupaka koji može trajati do dvije godine i unutar te dvije godine imamo prostora da nađemo rješenje.'

'Što se tiče nas, a uvjerena sam i slovenske strane, postoji apsolutno dobra volja da sjednemo i razgovaramo o mogućim načinima rješenja sada kada BIS nije opcija. Imamo, po mom mišljenju, dovoljno vremena da pronađemo to rješenje i što se mene tiče to rješenje može biti neka vrsta posredovanja od strane posrednika oko kojeg se slože naša dva financijska stručnjaka', istaknula je.

Objasnila je da se u memorandumu ne navodi mogućnost posredovanja treće strane, ali da je Hrvatska apsolutno spremna o tome razgovarati i tražiti dalje u bilateralnim razgovorima rješenje tog specifičnog problema prenesene štednje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene