Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Nastavljeno suđenje

Slučaj Koranski most: Ispitat će se svjedok iz Srbije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije okončanja šestog suđenja bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu Vrhovni sud će video vezom iz Srbije ispitati bivšeg vojnika JNA Duška Mrkića ranjenog prilikom predaje neprijateljskih vojnika na Koranskom mostu 1991. kada je, prema navodima iz optužnice, ubijeno 13 i ranjeno dvoje rezervista JNA.

Datum Mrkićeva video svjedočenja odredit će se nakon što Ministarstvo pravosuđa uputi službeni zahtjev putem međunarodne pravne pomoći, kazao je Hrastovljev odvjetnik Krešimir Vilajtović, koji očekuje oslobađajuću presudu u postupku koji pred više sudova traje već 21 godinu.

Vilajtović vjeruje da su svi svjedoci ispitani u ponovljenom postupku pred Vrhovnim sudom potkrijepili tvrdnje obrane da Hrastov nije kriv za zločin koji mu se stavlja na teret.

Obrana, naime, tvrdi da je predaja rezervista JNA zapravo bila 'fingirana' te da je pravi cilj prelaska neprijateljskih vojnika preko Koranskog mosta bilo zauzimanje Karlovca.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

>> Slučaj Koranski most: 'Hrastov nije pucao na nas'

Tome u prilog idu i tvrdnje iz današnjeg svjedočenja jednog od zapovjednika specijalne policije Alenka Ribića. On se prisjetio da je u grupi zarobljenika koja je kasnije stradala pronađeno nekoliko pištolja i bombi. Kazao je da je blizu mosta bilo i nekoliko neprijateljskih tenkova te da su neki od zarobljenika, unatoč tvrdnjama da je riječ o rezervistima JNA, imali uniforme tzv. 'martićevaca'.

Hrastova je do sada Županijski sud u Karlovcu tri puta oslobodio uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve suborce, čime su izgubili status zarobljenika.

Vrhovni sud poništio je sve tri oslobađajuće presude, a nakon poništavanja treće predmet nije vratio istom sudu na ponovno suđenje, nego je sam proveo drugostupanjski i trećestupanjski postupak i proglasio Hrastova krivim te ga osudio na sedam godina zatvora.

No, Ustavni sud je poništio presudu zbog proceduralnih razloga pa je u siječnu suđenje pred Vrhovnim sudom počelo iznova. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene