Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj iz 1991. godine

Slučaj Koranski most: 'Hrastov nije pucao na nas'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezervist JNA Svetozar Šarac, ranjen 1991. na Koranskom mostu, posvjedočio je danas na Vrhovnom sudu da među osobama koje su pucali na njega i njegove suborce nije bilo Mihajla Hrastova bivšeg policijskog specijalca optuženog za ratni zločin u kojem je ubijeno 13 zarobljenih neprijateljskih vojnika.

Svetozar Šarac je posvjedočio da je Hrastova od ranije iz viđenja poznavao iz Karlovca, ali da ga nije vidio na Koranskom mostu. Također kazao je da od osoba koje su pucali na zarobljenike nitko nije imao strojnicu koju je nosio Hrastov.

Nakon što mu je tužiteljica pokazala fotografiju automatske puške koju je imao Hrastov svjedok je rekao da to nije puška kakvu su u rukama držale osobe koje su na njih pucale.

Pred Vrhovnim sudom trebao je svjedočiti i vojnik JNA Duško Mrkić, no on je zatražio da ga se putem video veze ispita iz Srbije gdje živi.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece Slika nije dostupna Zločini u Karlovcu 1991. ČEKA SE ODLUKA Ne zna se hoće li i kada Mihajlo Hrastov u zatvor

>> Hrastov po šesti put pred Vrhovnim sudom

Po riječima Hrastovljevog odvjetnika Krešimira Vilajtovića, obrana će se s tim prijedlogom usuglasiti, uvjereni da će iskazi tih svjedoka poduprijeti njihove teze da Hrastov nije odgovoran za smrt 13 i ranjavanje dvojice rezervista JNA.

No, kako niti jedna strana u postupku nije uspjela doći do svjedoka Branka Mađarca koji navodno živi u Švedskoj u ponovljenom postupku pred Vrhovnim sudom čitat će se njegov raniji iskaz.

Sutra bi o zločinu na Koranskom mostu trebao svjedočiti MUP-ov specijalac Alenko Ribić te dvojica sudskih vještaka.

Postupak protiv Hrastova jedan je od najdužih u povijesti hrvatskog pravosuđa, a traje već 21 godinu.

Županijski sud u Karlovcu tri ga je puta oslobodio uz tvrdnju da je pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve suborce, čime su izgubili status zarobljenika. Vrhovni sud poništio je sve tri oslobađajuće presude, a nakon poništavanja treće predmet nije vratio istom sudu na ponovno suđenje, nego je sam proveo drugostupanjski i trećestupanjski postupak i proglasio Hrastova krivim te ga osudio na sedam godina zatvora. No, Ustavni sud je poništio presudu zbog proceduralnih razloga pa je u siječnu suđenje pred Vrhovnim sudom počelo iznova. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene