Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Županijski sud

Slučaj Bankomat: Danas ispitivanje prvih svjedoka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optužene na čelu s Josipom Protegom tužiteljstvo tereti da su visokorizičnim kreditima HPB oštetili za više od 660 milijuna kuna.

Ispitivanjem prvih svjedoka u srijedu će se na zagrebačkom Županijskom sudu nastaviti suđenje optuženima u slučaju 'Bankomat', na čelu s bivšim predsjednikom uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) Josipom Protegom, koje tužiteljstvo tereti da su visokorizičnim kreditima tu banku oštetili za više od 660 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krenuli iznova Zbog ekonomičnosti na suđenju za 'Bankomat' čitana svjedočenja iz istrage Slika nije dostupna Povlašteni klijenti, rizični krediti Optuženici u slučaju 'Bankomat': Nismo krivi!

Među prvim svjedocima svoj bi iskaz trebao dati i bivši saborski zastupnik te član visokog suda časti HDZ-a Florijan Boras.

Suđenje u ovom slučaju u utorak je iz proceduralnih razloga formalno krenulo iznova jer je posljednje ročište održano prije četiri mjeseca.

Istraga protiv Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je još krajem 2009. a optužnica je potvrđena u veljači prošle godine nakon što je prethodno u dva navrata, vraćena tužiteljstvu na doradu.

Optuženici u slučaju 'Bankomat': Nismo krivi!

Optuženici su odbacili krivnju još tijekom istrage kao i na početku suđenja u siječnju, nakon čega se na svim idućim ročištima iščitavala opsežna dokumentacija.

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te još šestoricu navodno povlaštenih klijenata tereti se da su kredite izdavali odnosno dobivali od 2005. do 2009. Troje prvooptuženih optuženi su i za dodatnu štetu zbog isplate menadžerskih bonusa koje su si isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Obrana od početka tvrdi da njihovi klijenti nisu počinili nikakvo nedjelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama Uskoka, osigurala naplatu svojih potraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene