Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje Josipu Protegi

Slučaj 'Bankomat': Ni četiri godina nakon početka istrage, ne zna se kad će suđenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U slučaju 'Bankomat' istraga je započela prije gotovo četiri godine, no i dan danas se ne zna datum početka istrage.

Gotovo četiri godine nakon što je pokrenuta istraga u slučaju 'Bankomat', u kojem su čelnici Hrvatske poštanske banke (HPB) povlaštenim klijentima navodno davali rizične kredite, još nije poznat datum početka suđenja jer je danas odgođeno pripremno ročište kako bi se novi branitelj jednog od suoptuženika upoznao sa spisom od 40-ak tisuća stranica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj Bankomat Protegi potvrđena optužnica, njegov odvjetnik: To je trula voćka Slika nije dostupna Odgovor na novinarsko pitanje Bajić o slučaju 'bankomat': 'Kritika je vaša, samo vaša!'

Istraga protiv bivšeg šefa te državne banke Josipa Protege i ostalih suoptuženika pokrenuta je krajem 2009., a optužnica je potvrđena u veljači ove godine nakon što ju je Optužno vijeće zagrebačkog suca Ivana Turudića prethodno u dva navrata, u studenom 2010. i ožujku prošle godine vratio Uskoku na doradu.

Protegu, bivšeg člana uprave banke Ivana Sladonju, bivšeg financijskog direktora Marijana Kirinića te osmoricu navodno povlaštenih klijenata tereti se da su od 2005. do 2009. oštetili tu državnu banku za najmanje 255 milijuna kuna jer su davali, odnosno primali visokorizične kredite koji nisu vraćeni banci.

>> Tko bi mogao kupiti HPB i Croatia osiguranje?

No, radi bolesti postupak je izdvojen protiv Gorana Jurakovića, ali i njegovog sina jer je riječ o jedinstvenom kaznenom djelu, doznaje se od branitelja njihovih suoptuženika. Ako se Juraković značajnije oporavi predmeti će se ponovno spojiti, a u suprotnom će se protiv njih voditi posebni postupak.

Pripremno ročište, na kojem se uz dokaze i svjedoke određuje datum početka suđenja, odgođeno je za mjesec dana na zahtjev Veljka Miljevića, branitelja jednog od navodno povlaštenih klijenata Slavena Čolaka.

Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić nova ročišta zakazala je za 15., 22., i 29. studenog, rekao je Hini Miljević, dodavši da se ne radi o nepotrebnom odugovlačenju postupka već elementarnom pravu obrane na dostatno vrijeme za pripremu spisa koji se sastoji od nekoliko desetaka tisuća stranica.

Objasnio je da je, ne od trenutka kad je on angažiran, već kad je donijeto rješenje o postavljanju branitelja po službenoj dužnosti prošlo manje od mjesec i pol dana. 'S obzirom na opseg spisa nema branitelja u Hrvatskoj, a ni u svijetu koji bi u tom roku uspio pripremiti taj spis', kazao je Miljević.

Optužene čelnike banke tereti se i za dodatnu štetu od 26 milijuna kuna zbog isplate menadžerskih bonusa, od čega su međusobno navodno podijelili više od 13 milijuna kuna. Taj novac su, tvrdi se u optužnici, isplaćivali na temelju lažno prikazane dobiti u poslovanju.

Osim za udruživanje, optužene se tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na te zlouporabe, a jednog od klijenata banke i za pranje novca.

Obrana od početka tvrdi da optuženi nisu počinili nikakvo kazneno djelo te da je riječ o klasičnom građansko-pravnom odnosu između klijenata i banke koja je, suprotno optužbama Uskoka, osigurala naplatu svojih potraživanja. Sladonjin branitelj Branko Šerić ranije je izrazio mišljenje da će 'cijeli slučaj okončati po modelu tresla se brda, rodio se miš'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene