Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Bandić

Kako je moguće da se 5 godina nikome nije upalila crvena lampica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milana Bandića u istrazi se tereti da je državu oštetio za 5 milijuna i 700 tisuća kuna. U vrijeme dok se objavljuju liste poreznih dužnika doista upada u oči da se gradonačelnik Zagreba provukao s tolikim iznosom. Dnevnik Nove TV istražio je kako je moguće da Porezna nije ništa posumnjala, reporterka je pitala i Linića o tome, a on je rekao da - ne razumije pitanje.

Na Bandićev račun za predsjedničke izbore novac je stizao i nakon izbora. Ukupno 24 milijuna kuna. A on ih je kroz pozajmice koristio. Tako tvrde istražitelji. Ostaje pitanje kako je moguće da se punih pet godina od izbora nikom od nadležnih institucija nije upalila crvena lampica. Čak ni Poreznoj upravi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mala škola izbora Koliko stranke smiju potrošiti na promidžbu i kako se prikupljaju donacije? Ilustracija Dobro je imati na umu Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga

Od 2011. Slavko Linić na čelu je ministarstva financija koje je tvrdilo da se obračunava sa svima koji imaju sumnjive račune. Građani i poslodavci koji ne plaćaju poreze svakodnevno se objavljuju kroz liste dužnika. Ne i Milan Bandić kojeg u istrazi terete da državi nije platio porez u iznosu od 5 milijuna i 700 tisuća milijuna kuna.

U pregledu imovine Milana Bandića koju je uredno prijavljivao i istrage u kojoj se spominju milijuni samo na jednom računu - očit je nesrazmjer. I stručnjaci se slažu da je nelogično vremensko razdoblje nakon kojeg se reagiralo. Tim više što je financiranje Bandićeve kampanje bilo pod povećalom i tijekom kampanje.

VIDEO Kako se mijenjala imovinska kartica Milana Bandića?

'Moglo se reagirati ranije, ne bi samo Poreznu tu apostrofirao nego imamo i Ured za sprječavanje pranja novca. S obzirom da je izvještaj podnesen da je kampanja završila vrlo vjerojatno se dogodilo da je taj račun na neki način ostao zaboravljen', kaže revizor Davor Banović.

Neslužbeno se spominje i niz anonimnih donatora što je zabranjeno, a na što bi i banke trebale upozoravati. Bandiću u prilog ide stari zakon po kojem se kampanja vodila. Davor Banović upravo je bio jedan od inicijatora promjene tog zakona.

'S obzirom da je u to vrijeme propisima bilo regulirano da se mora otvoriti račun, ali nije definirano tko, nije utvrđen nositelj koji je trebao kontrolirati da se taj račun zatvori u roku tu je očito došlo do jednog propusta', dodaje revizor Banović.

Na taj način nadležne institucije poput Državnog izbornog povjerenstva sa sebe lako skidaju odgovornost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene