Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski tisak: Obavještajci 2004. špijunirali razgovore hrvatske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski obavještajci pratili su ujesen 2004. godine "praktično sve komunikacije hrvatske vlade s inozemstvom", ne samo telefonske razgovore, nego i telefaks poruke i elektroničku poštu, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik" uoči ispitivanja bivšeg direktora obavještajne službe SOVA Iztoka Podbregara pred Parlamentarnim odborom za kontrolu tajnih službi.

Podbregar će kasno popodne, u pratnji svog odvjetnika, iza zatvorenih vrata dati iskaz o "aferi prisluškivanje", koja se zadnjih mjeseci razvila između sadašnjeg premijera Janeza Janše i bivšeg premijera Antona Ropa u vezi tvrdnji potonjeg da je Janša kao čelnik oporbe pred parlamentarne izbore u jesen 2004. "dogovarao" pogranične incidente na moru s hrvatskim premijerom. 

Pročitajte i ovo Helikopter Mi-171Sh Nakon snažnog nevremena Sloveniji dolazi pomoć iz Hrvatske: Poslan helikopter s osmero pripadnika ratnog zrakoplovstva Slika nije dostupna SOVA prisluškivala niz priključaka u Hrvatskoj

Janša je Ropa tužio zbog klevete i pozvao ga da svoje tvrdnje opozove, a slovenski mediji navode da od Podbregarova iskaza ovisi politička budućnost jednoga ili drugoga istaknutog političara.

"Dnevnik" je objavio i anketu prema kojoj 24 posto ispitanika vjeruje Janši da su Ropove tvrdnje izmišljene, 29 posto vjeruje da Rop govori istinu, dok drugi nemaju mišljenja ili aferu smatraju nevažnom.

U spomenuto vrijeme oko kojega polemiziraju sadašnji i bivši premijer slovenski su obavještajci, uz pomoć njemačke tehnike u Ljubljani, dolazili do oko 9.000 informacija dnevno s područja zapadnog Balkana, praćenjem međunarodnih veza na optičkom vodu koji ide preko Slovenije, tvrdi list koji dodaje da je zbog obilja posla slovenska obavještajna služba SOVA u to vrijeme za selekcioniranje i evaluaciju materijala imala i ispomoć svojih umirovljenih agenata.

"SOVA je iz prislušnog centra na Slovenskoj cesti u Ljubljani pratila praktično sve komunikacije hrvatske vlade s inozemstvom - telefakse, elektroničku poštu i telefonske razgovore, koji uglavnom nisu bili kodirani. Posebno su zanimljivi bili razgovori iz Sanaderova kabineta", navodi ljubljanski list koji je prije više mjeseci, pozivajući se na "neslužbene, ali pouzdane izvore" u samoj agenciji SOVA, prvi izišao s podacima o aferi koja već nekoliko mjeseci trese slovensku obavještajnu, ali i političku zajednicu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene