Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski ministar poručio:

'Nema pregovora oko terana'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kranjska kobasica dogovorom ostati slovenski kobasičarski brend, a u Europskoj uniji zaštićena kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom koji se proizvodi samo u Sloveniji.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u utorak da je Slovenija zadovoljna kompromisom oko kranjske kobasice koji je postignut s Hrvatskom, a koji će po njegovim riječima kroz dva tjedna potvrditi i Europska komisija, ali je isključio mogućnost kompromisa oko vina teran, gdje su Zagreb i Ljubljana u sporu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka odgovor Slovenski ministar 'diže tenzije': O ponašanju Hrvatske već sam obavijestio EK! Slika nije dostupna 'Slovensko vino' Hrvatskoj ZABRANJEN teran! Vino pod tim imenom može biti samo slovensko!

'Mi smo zadovoljni rješenjem za kranjsku kobasicu jer smo postigli ono što smo željeli', rekao je Židan za televizijsku postaju A-kanal.

Židan je pojasnio da će kranjska kobasica dogovorom ostati slovenski kobasičarski brend, a u Europskoj uniji zaštićena kao proizvod sa zaštićenim geografskim podrijetlom koji se proizvodi samo u Sloveniji, iako će ga hrvatski proizvođači pod istim imenom kao i do sada moći raditi i prodavati još punih 15 godina, dok ne promoviraju vlastiti brend, kako ne bi pretrpjeli materijalnu štetu.

Hrvatska ima 15 godina da Kranjskoj kobasici nađe drugo ime

'Kompromis s Hrvatskom je dobar iako smo željeli da prijelazni period za hrvatske proizvođače bude kraći', kazao je Židan.

Židan se pohvalno izrazio i o dogovoru s Hrvatskom koji je suzbio prijepore oko zaštite istarskog pršuta, ali je izjavio da Slovenija glede zaštite vina teran ostaje na svojim dosadašnjim pozicijama.

'Slovenija je u Europskoj uniji registrirala teran kao svoje autohtono vino, Hrvatska tada nije uložila prigovor, tako da to više ne može biti predmet političkih pregovora', kazao je Židan u razgovoru za A-kanal.(Hina)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene