Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka odgovor

Slovenski ministar 'diže tenzije': O ponašanju Hrvatske već sam obavijestio EK!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Teran je slovenska specifičnost i dio našeg identiteta', tvrdi Židan.

Prema slovenskim propisima, teran se proizvodi od grožđa sorte refošk, dok ga se u hrvatskoj Istri proizvodi iz sorte teran.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenski europarlamentarac: "Slovenija će izvući kraći kraj u sporu s Hrvatskom oko terana" Slika nije dostupna Ne isključuju tužbu sudu EU EK: Hrvatski vinari smiju koristiti ime teran, Slovenija "duboko razočarana" odlukom

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izrazio je u ponedjeljak nezadovoljstvo time što se na hrvatskom i talijanskom tržištu prodaje hrvatsko vino s oznakom "teran", iako ga je Slovenija 2004. godine zaštitila kao svoje vino.

'Povremeno se još uvijek prodaje vino s pogrešnom oznakom terana u Hrvatskoj i Italiji, što nije u skladu s europskim pravilima. Zato očekujemo da će Europska komisija reagirati na odgovarajući način', kazao je Židan nakon sastanka europskih ministara poljoprivrede u Bruxellesu.

'Teran je slovenska specifičnost i dio našeg identiteta', tvrdi Židan, dodavši da je o problemu prodaje hrvatskog vina s oznakom teran već obavijestio Europsku komisiju i da će o tom problemu u utorak razgovarati s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.

Tema istarskog terana još nije riješena!

Slovenija je svoj teran zaštitila geografskom oznakom podrijetla, a prošle je godine prosvjedovala zbog pojave hrvatskog terana u nekoliko trgovina u Sloveniji i povukla to vino iz prodaje.

Prema slovenskim propisima, teran se proizvodi od grožđa sorte refošk, dok ga se u hrvatskoj Istri proizvodi iz sorte teran, no slovenski vinogradari nenaklonjeni su čak i inicijativi istarskih vinogradara da zaštite sortu teran kao autohtonu istarsku hrvatsku sortu grožđa, prenose slovenski mediji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene