Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubljanska banka

Slovenski europarlamentarac: Na potezu je hrvatska Vlada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin izjavio je kako je uvjeren da će Hrvatska i Slovenija naći rješenje za problem Ljubljanske banke istaknuvši kako bi bilo vrlo loše ako bi zbog toga došao u pitanje 1. srpnja kao datum ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU te je sugerirao da to pitanje, nakon odgovarajuće političke odluke, treba vratiti na razinu 'tehničkih pregovora'.

U intervjuu kojega je u petak objavilo sarajevsko 'Oslobođenje', Kacin je upozorio kako je u sadašnjim okolnostima doista moguće da slovenski parlament ne ratificira hrvatski pristupni ugovor do 1. srpnja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1499 novozaraženih Dramatično u Sloveniji: "Stanje u bolnicama vrlo je ozbiljno, broj ljudi udvostručio se u tjedan dana" Slika nije dostupna VELIK INTERES JAVNOSTI Jelko Kacin objavio da Slovenija još neće skinuti Hrvatsku s crvene liste: "Incidencija zaraza još je visoka"

'To je moguće. Svi odgovorni akteri ove priče su protiv toga, no može se dogoditi da događaji odu ispred nas', izjavio je Kacin dodajući kako se 'nada da će hrvatska vlada konačno progovoriti jedinstvenim jezikom i povući nužne poteze' ukoliko želi da slovenski parlament ratificira pristupni ugovor Hrvatske i EU.

Kacin je ocijenio kako nije nužno da se rješenje za pitanje 'Ljubljanske banke' pronađe u roku od 30 dana, no nužno je postići dogovor o obostrano prihvatljivim načelima i mehanizmima rješenja tog problema.

>> Erjavec: Tražimo konkretno rješenje, arbitraža isključena

Po Kacinovu sudu, pravi bi pristup bio donijeti 'zrelu' političku odluku kojom će se cijeli problem vratiti na razinu 'tehničkih pregovora' odnosno povući punomoć hrvatske vlade Privrednoj i Zagrebačkoj banci za tužbe protiv 'Ljubljanske banke'

'Na potezu je hrvatska vlada', konstatirao je slovenski europarlamentarac ustvrdivši kako je hrvatska vlada do sada pokušavala 'na silu' riješiti pitanje Ljubljanske banke.

'Scenarij po kojemu Hrvatska propušta formalni ulazak u EU 1. srpnja bio bi jako loš, kako za proces proširenja, političku i ekonomsku klimu u Hrvatskoj, tako i za dinamiku reformi u ostalim zemljama zapadnog Balkana koje su u procesu probližavanja EU', kazao je Kacin dodajući kako je riječ o 'nepotrebnoj partiji pokera' na zapadnom Balkanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene