Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski biskupi zabrinuti da će nova Vlada 'getoizirati' Crkvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski biskupi su izrazili zabrinutost koalicijskim sporazumom nove slovenske Vlade lijevog centra jer se u njemu naglašava odvojenost Crkve i države.

Kako je novinarima nakon dvodnevna zasjedanja Slovenske biskupske konferencije izjavio celjski biskup Anton Stres, slovenska Katolička crkva ne boji se ustavnog načela odvojenosti Crkve od države, nego je i sama za to, ali je zabrinuta zbog nova načina tumačenja tog načela.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene"

'Za nama su desetljeća vrlo nepravedna odnosa prema Crkvi. Pitamo se jesu li najave nove Vlade o konsenzualnosti i umjerenoj politici iskrene. Crkva ne može prihvatiti laicistično, ideološko i prema Crkvi neprijateljsko tumačenje načela odvojenosti države i vjerskih zajednica', rekao je Stres.

U posebnoj izjavi za javnost slovenski su biskupi izrazili 'duboku zabrinutost' da će nova Vlada u odnosima države prema Crkvi redefiniranjem spomenuta ustavnog načela uvesti restriktivan i negativan pristup prema vjerskim zajednicama, na osnovi ideoloških razloga, umjesto na načelima 'prava i zakona'.

Takav bi razvoj, upozorili su slovenski biskupi, unazadio odnos Crkve i države, ponovno bi isključio Crkvu iz javnog života i 'getoizirao ju'. 

U  radu Slovenske biskupske konferencije sudjelovali i biskupi iz susjednih država, među njima i varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene