Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijetnja iz Slovenije

Slovenski azbest prijeti Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opasni azbest, čak 250 tona salonit-ploča, ovih je dana slovenska općina Ilirska Bistrica odložila na gradskom deponiju koji je udaljen tek dvadesetak metara od granice s Hrvatskom. Slovenci iz okolnih mjesta se bune, a Hrvati čini se još nisu shvatili što se nalazi u blizini njihovih domova.

Naši susjedi Slovenci u deponiju komunalnog otpada Zalesičina, samo dvadesetak metara udaljenog od Hrvatske, odložili su 250 tona azbestnog otpada, a slovenska vlast najavljuje odlaganje još 650 tona opasne tvari.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Zakon je pravičan' Radnici Salonita traže polovicu odštete do kraja godine Slika nije dostupna Malverzacije oko Salonita Državno odvjetništvo istražuje poslove oko zbrinjavanja azbesta

'Nadamo se da će se s ovom aktivnosti prestati što je moguće prije i da neće doći do daljenjg deponiranja otpada na komunalnom deponiju u republici Sloveniji', rekao je načelnik općine Matulji Bruno Frlan.

Direktor komunalnog poduzeća iz Ilirske Bistrice i načelnik općine danas su bili na putu, no tvrde da 250 tona salonita koji se nalazi pod ovom hrpom zemlje ne može utjecati na okoliš.

I dok su Slovenci svoje 'Ne' odlučno rekli, oni ugroženiji, Hrvati uglavnom samo šute, kao i inače. 

Azbest uzrokuje teške bolesti poput karcinoma. Zna se kako ga se i gdje mora odlagati. No, još je nepoznato zašto su Slovenci još jednom odlučili prekršiti međunarodne zakone i sporazume te kancerogeni otpad odložiti na kraško tlo, na samoj granici.

Više o ovoj temi saznajte u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene