Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sada je red na Sanaderu

Slovenska vlada prihvatila posredništvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada prihvatila je na današnjoj sjednici inicijativu Europske komisije o rješavanju graničnog pitanja s Hrvatskom putem medijacije, rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak premijer Borut Pahor.

'Vlada je prihvatila zaključak da je načelno suglasna s prijedlogom Europske komisije za rješavanje pitanja granice s Republikom Hrvatskom medijacijom (posredništvom)', rekao je Pahor, dodajući da će potkraj idućeg tjedna vlada o tome konzultirati i parlamentarni Odbor za vanjsku politiku. Slovenska strana vidi inicijativu Europske komisije kao proces u kojemu će 'posrednici pomagati dvjema državama da odrede granicu na kopnu i na moru' rekao je Pahor.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Walter Zakrajšek - 3 Blizu granice s Hrvatskom Završena akcija spašavanja: Otkriveno stanje speleologa, a spasilačka služba razmišljala je i o miniranju Domagoj Mikić i Damijan Šinigoj - 4 Teško je ozlijeđen Speleolog upao u špilju duboku 150 metara: Akcija spašavanja trajala 18 sati

Odgovarajući na pitanja novinara, on je objasnio da sada treba pričekati hoće li hrvatska vlada prihvatiti inicijativu Europske komisije istaknuvši da sada nije vrijeme da se govori o modalitetima rada posrednika. Inicijativa Europske komisije, objasnio je Pahor, veliki je pomak u rješavanju graničnog pitanja i postignuće za samu Sloveniju.

'Posredništvo potiče nadu da će u slučaju pozitivnog izjašnjavanja obiju vlada za početak posredništva do određivanja granice na moru i na kopnu doći u relativno kratkom roku. Ako se to postigne, to bi bio sjajan rezultat', rekao je Pahor.

Ističući da se sada treba koncentrirati na prihvaćanje Inicijative koju je dala Europska komisija, Pahor je još jednom naglasio kako je 'slovenska strana zainteresirana da preko posredništva dođe do konačnog rješenja pitanja granice na kopnu i na moru'.

Na pitanje je li vlada danas raspravljala o mogućem reaktiviranju povjerenstva za arbitražu, što je na sastanku s njim početkom tjedna predložio hrvatski premijer Ivo Sanader, Pahor je odgovorio da će vlada o tome raspravljati na svojoj sjednici idući tjedan. Kao razlog zašto to nije raspravljeno danas naveo je trenutačnu odsutnost predsjednika slovenskog dijela komisije Mihe Pogačnika. 'Idući tjedan donijet ćemo na temelju izvješća o dosadašnjem radu Komisije odluku ima li smisla da ona nastavi svoj rad ili se treba ugasiti', rekao je Pahor.

Slovenski premijer rekao je da svoj prvi susret s hrvatskim premijerom Sanaderom ocjenjuje mnogo bolje nego što su to učinili pojedini analitičari u Sloveniji. Do tog susreta trebalo je proći dosta vremena zbog nekih događaja u međuvremenu, ali taj susret potiče nadu da će u idućim kontaktima biti učinjeni i koraci naprijed, objasnio je Pahor. 'Iako su za dogovor potrebne dvije strane ja sam umjereni optimist', rekao je Pahor dodajući da će se sljedeći put sa Sanaderom susresti u Zagrebu te da su dogovoreni tjedni susreti ministara vanjskih poslova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene