Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spornja kupnja oklopnih vozila

Slovenska revizija: Posao s Patrijom neracionalan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kupnja 135 oklopnih vozila finskog proizvođača Patria za 278 milijuna eura bila je ekonomski neracionalna, a sami pregovori slabo vođeni, ustvrdila je slovenska državna revizija u svom izvješću koje je objavljeno danas.

Pri sklapanju ugovora s Patrijom u tako velikoj vrijednosti ministarstvo obrane nije vodilo računa o financijskim mogućnostima, u investicijskoj dokumentaciji nije točno definiralo broj ni tip oklopnih vozila kojima je trebalo opremiti tri bataljuna, a nije osiguralo ni mehanizam potreban za praćenje izvršavanja ugovora, navodi u svom izvješću među ostalim državni revizor Igor Šoltes.

Pročitajte i ovo Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana Slika nije dostupna Znatniji pad potpore Neugodne polemike: Pad Janšine popularnosti

>> 'Posao s finskom Patriom sam po sebi dobar za Hrvatsku'

Uz to, revizijsko izvješće ocjenjuje da ugovor s Patrijom nije na odgovarajući način osigurao potrebne protuisporuke slovenskih proizvoda Finskoj, a budući da se pregovaralo samo s Patrijom nije jasno da li je za opremanje slovenske vojske doista postignuta najpovoljnija cijena.

U neugodnu poziciju dolazi Janšin ministar Erjavc

Izvješće dovodi u neugodnu poziciju Pahorova koalicijskog partnera Karla Erjavca, sadašnjeg ministra za okoliš i prostor koji je u vrijeme sklapanja ugovora s Patrijom bio ministar obrane u bivšoj vladi Janeza Janše. Erjavec je prilikom potpisivanja ugovora s Patrijom izjavljivao da je riječ o do tada najtransparentnije zaključenom poslu nabave oružja i opreme za slovensku vojsku, a branio je zaključeni posao i nakon ulaska u sadašnju vladu i istrage koja je pokrenuta u Finskoj oko sumnji da je Patrija za osiguranje posla isplaćivala nezakonite provizije. Istraga u Finskoj o tome još nije zaključena, ali su tvrdnje o isplati mita slovenskim posrednicima u poslu s Patrijom, što ih je lani pred parlamentarne izbore u Sloveniji objavila jedna finska televizijska postaja, tada utjecale na slovenske birače koji tadašnjoj vladi nisu dali još jedan mandat. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene