Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro ga šalje u Haag

Slovenija: Vlada potvrdila odgovor na hrvatski podnesak o granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji će vanjskopolitički parlamentarni odbor uskoro na zatvorenoj sjednici raspravljati o odgovoru tamošnje vlade na hrvatski podnesak Arbitražnom sudu koji rješava granični spor dviju država.

Slovenska je vlada u srijedu razmatrala i potvrdila odgovor na hrvatski podnesak arbitražnome sudu koji će rješavati granični prijepor između dviju država, rekao je u srijedu nakon sjednice vlade slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susret dvoje ministara Pusić uskoro s Erjavcem: 'Hoće li Slovenija ispoštovati memorandum iz Mokrica?' Slika nije dostupna Prva rasprava u proljeće Hrvatska i Slovenija odgovorile na podneske arbitražnom sudu

Erjavec je dodao da je vlada dokument poslala parlamentarnom odboru za vanjsku politiku koji će se o njemu izjasniti na sjednici 6. studenoga. Sjednica će biti zatvorena jer je arbitražni postupak tajan.

>> Rađa li se nova kemija između Hrvatske i Slovenije?

Hrvatska i Slovenija su 11. veljače ove godine tajništvu arbitražnog suda u Den Haagu dostavile svoje arbitražne podneske o tijeku međusobne državne granice te ih međusobno razmijenile. U njima iznose argumente o tijeku granice na kopnu i moru. Svaka strana arbitražnom sudu može podnijeti svoj odgovor na podnesak (memorandum) druge strane, a rok istječe 11. studenoga.

'Ukoliko naš odgovor na hrvatski podnesak ne bismo poslali u roku, propustili bismo priliku da iznesemo svoje argumente na hrvatske navode iz podneska o tome gdje teče granica', rekao je u srijedu Erjavec.

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta o tijeku arbitražnog postupka zadnji je put raspravljao sredinom rujna ove godine, također iza zatvorenih vrata. Kako je tom prilikom novinarima izjavio Erjavec, stručnjaci za međunarodno pravo koje je angažirala Slovenija smatraju da su argumenti Ljubljane u njezinom podnesku jaki pa da zato s optimizmom očekuje budući pravorijek arbitražnog suda o graničnom prijeporu s Hrvatskom.

'Možemo očekivati presudu u skladu s našim očekivanjima. Za Sloveniju je bitno da kao pomorska država ima pristup otvorenim vodama', rekao je tom prilikom Erjavec.

O podnescima Slovenije i Hrvatske arbitražni će sud, prema očekivanjima, imati prvu usmenu raspravu u proljeće iduće godine.

Podnesak Republike Hrvatske podijeljen je na devet svezaka koji ukupno broje nešto više od 3.600 stranica. Osnovni dio podneska, na oko 300 stranica, sadrži stajališta Republike Hrvatske o smjeru protezanja granice na kopnu i na moru između Republike Hrvatske i Republike Slovenije te o ostalim pitanjima koja su predmet spora.

Preostali dio podneska na 3.300 stranica donosi činjenične dokaze i pravne izvore kojima se potkrepljuju stajališta Republike Hrvatske.

Slovenski podnesak o granici iznesen je na 650 stranica teksta, te 5.200 stranica priloga i 250 stranica s kartama.

Arbitražni sud osnovan je na temelju Arbitražnog sporazuma o načinu rješavanja graničnog pitanja koji su vlade Slovenije i Hrvatske potpisale 4. studenoga 2009. godine, a u Sloveniji je potvrđen i na referendumu.

Arbitražni sud, u sastavu Gilbert Guillaume (predsjednik) i članovi Bruno Simma, Vaughan Lowe, Budislav Vukas i Jernej Sekolec, odredio je 11. studeni 2013. godine kao rok do kojeg svaka stranka može podnijeti svoj odgovor na podnesak druge stranke. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene