450325
450325
450325
450325
450325

Slovenija tuži Hrvatsku i traži 360 milijuna eura

  • , 15.09.2016., 15:26
  • Autor:
  • komentara

Slovenija je u četvrtak na Europskom sudu za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu podnijela tužbu protiv Hrvatske zbog kršenja prava nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb na naplatu dugova hrvatskih tvrtki, objavio je slovenski ministar za pravosuđe Goran Klemenčič.

 
 
 
 
Ljubljanska banka (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)
Ljubljanska banka (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Mogućnost tužbe protiv Hrvatske lani je najavio premijer Miro Cerar zbog zakona kojim je Slovenija temeljem presude suda u Strasbourgu morala početi s otplatom neisplaćene štednje Ljubljanske banke štedišama u Hrvatskoj i BiH.

Slovenija od Hrvatske traži "najmanje 360 milijuna eura odštete", kazao je Klemenčič na konferenciji za novinare.

Dodao je da su hrvatske vlasti u proteklih 25 godina svojim postupcima sustavno onemogućavale Ljubljansku banku da naplati svoj dug sudskim putem.

"Tako je banka na nezakonit način prikraćena za svoju imovinu", rekao je slovenski ministar pravosuđa.

U tužbi se Slovenija poziva na više konvencija o zaštiti ljudskih prava i sloboda i tvrdi da je Hrvatska kršila pravo Ljubljanske banke na pravično suđenje, na izvršenje sudske presude i pravo na suđenje u razumnom roku.

Tužbe Ljubljanske banke u Hrvatskoj protiv tvrtki koje joj duguju novac u prosjeku su trajale više od 18 godina, kazao je Klemenčič.

Dodao je da je o tužbi izvijestio svog hrvatsku kolegu Antu Šprlju i očekuje da će proći barem dvije godine dok ECHR ne donese odluku.

"Tužba neće ni poboljšati ni pogoršati odnose dviju država, ali bi presuda o odšteti Ljubljankoj banci to pitanje dugoročno zatvorila", rekao je Klemenčič.

Premijer Cerar prošle je godine najavio da bi Slovenija mogla tužiti Hrvatsku, nakon što je slovenski parlament temeljem odluke suda u Strasbourgu proglasio Sloveniju odgovornom za povrat stare devizne štednje Ljubljanske banke iz vremena bivše SFRJ njezinim štedišama u Hrvatskoj i BiH. To je pitanje Ljubljana nakon osamostaljenja proglasila "sukcesijskim pitanjem".

U Sloveniji se niz godina tvrdi da su potraživanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj veća od njezinih dugova, zbog toga što je banka dugovima hrvatskih tvrtki pripisivala zatezne kamate što je jako povećalo njihov dug, dok su se dugovi banke prema štedišama vodili kao a vista štednja ili štednja po viđenju s niskim kamatama. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se