Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konzulica u Trstu tvrdi

'Slovenija podržava hrvatsko članstvo u EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska konzulica u Trstu reagirala je na nastup talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija koji jejučer u tom gradu pozvao Sloveniju da pokaže više fleksibilnosti prema Hrvatskoj, rekavši da i Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

'Razgovori trenutačno miruju i obje strane razmišljaju kako dalje. No, Slovenija je zainteresirana da se dogovaranje nastavi budući da podržava ulazak Hrvatske u EU', izjavila je slovenska konzulica u Trstu Bojana Cipot u razgovoru za tamošnji Primorski dnevnik, objavili su u petak slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Željko Lacković Potvrdio je Nezavisni Željko Lacković: Bit će dio pregovaračkog tima DP-a, ali jedno ne želi otkriti Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Frattini je jučer na sjednici gradskog vijeća Trsta izjavio kako postoji realna nada da će Hrvatska postati članicom EU-a 2010. godine, te pozvao Sloveniju da u tom pogledu pokaže više fleksibilnosti. Također, podsjetio je da je Italija kao članica pomogla Sloveniji da 2004. godine uđe u EU.

Slovenski mediji podsjećaju na 'španjolski kompromis'

Slovenski mediji, međutim, u vezi s Frattinijevom potporom Hrvatskoj podsjećaju na tzv. 'španjolski kompromis'. Riječ je o nagodbi kojom je pred ulazak Slovenije u Europsku uniju riješeno pitanje prodaje nekretnina strancima budući da je tadašnja Italija postavljala pitanje napuštenih nekretnina talijanskih 'esula' iz Istre i Slovenskog primorja. Naziv 'španjolski kompromis' nagodba je dobila jer je u rješenju tog pitanja posredovala španjolska diplomacija preko Javiera Solane.

U slovenskoj politici s godinama se uvriježilo mišljenje da su Austrija i Italija tijekom približavanja Slovenije Europskoj uniji bilateralna pitanja postavljala kao uvjet za približavanje, te da je zato Slovenija morala promijeniti ustav kako bi se omogućila prodaja nekretnina strancima, te zatvoriti svoje duty-free trgovine na graničnim prijelazima s Austrijom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene