Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova politika prihvaćanja migranata

Austrija mijenja politiku prihvata izbjeglica, ovo su novi kriteriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrija će od idućeg tjedna primati samo migrante iz ugroženih država, a odbijati sve koji dolaze iz drugih razloga.

"O novonastaloj situaciji odmah smo obavijestili Hrvatsku, a ona Srbiju i Makedoniju", navedeno je u priopćenju za javnost, s upozorenjem da će Slovenija iste kriterije koje će primjenjivati Austrija primjenjivati i pri ulasku migranata u Sloveniju iz Hrvatske.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Povrat migranata - 3 "Nužne mjere" Slovenija produljuje granične kontrole, u Njemačkoj novi zakon za brže protjerivanje ilegalnih migranata

U Ljubljani navode da je slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar zadnjih dana u stalnom kontaktu s austrijskom ministricom Johannom Mikl-Leitner, da je migracijski val pod kontrolom i da se obavlja koordinacija postupaka s drugim zemljama na migracijskoj ruti.

Prema informaciji slovenskih vlasti, za ulazak migranata u Austriju preko Šentilja više neće biti dovoljna samo izjava da je njihov cilj zatražiti azil u Austriji ili Njemačkoj niti ocjena da nije riječ o čistim ekonomskim migrantima. Izdvojeno će se tretirati i možda odbijati i oni za koje se prosudi da u Austriju ili Njemačku žele iz različitih drugih motiva, da u tim zemljama žele studirati, tražiti posao ili da žele doći kod rodbine koja tamo već boravi.

U slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova naveli su da će i dalje biti u stalnom kontaktu s državama kroz koje prolaze migranti kako bi se usklađenim djelovanjem kontrolirao njihov priljev, a broj migranata što bolje uravnoteživao i smanjivao.

U Ljubljani navode kako je nova politika prihvaćanja migranata u Austriji i Njemačkoj rezultat velikog pritiska azilanata na te države, te da će se njihovim kriterijima prijma morati prilagođavati i Slovenija kroz koju migranti prolaze.

'Srbija će u migrantskoj krizi slijediti mjere Austrije, Slovenije i Hrvatske'

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić pozvao je u nedjelju Europsku uniju na jedinstven pristup upravljanju migrantskom krizom i najavio da će i Srbija zatvoriti svoje granice za migrante učine li to Austrija, Slovenija i Hrvatska.

"Kroz našu zemlju je prošle godine prošlo 600.000 migranata. Brine nas to što EU nema jedinstvenu politiku i stav što da se dalje radi. I razne pojedinačne mjere država nas dovode u tešku situaciju", rekao je Dačić. On je rekao da će dalji koraci vlasti u Beogradu ovisiti prvenstveno o potezima zemalja na zapadnobalkanskoj ruti.

"Dakle, moramo vidjeti šta Austrija namjerava učiniti, da li će zatvoriti svoju granicu, a onda kasnije, da vidimo da li će to učiniti Slovenija i Hrvatska. Onda bi i Srbija bila prinuđena jednostavno zatvoriti granice, jer mi nemamo mogućnosti da toliki broj ljudi ostane u Srbiji", naglasio je Dačić u razgovoru za Deutsche Welle.

Dačić je ocijenio kao "veoma zanimljiv fenomen" što migranti ne žele mijenjati rutu, te da nitko od njih nije išao preko Kosova, što je "vjerojatno zbog toga što se Srbija humano odnosila prema njima".

Komentirajući mogućnost da migrantska kriza bude "instrumentalizirana" u izbornoj kampanji za prijevremene parlamentarne izbore koji se očekuju koncem travnja, srbijanski šef diplomacije rekao je kako bi se "nažalost moglo desiti da do zatvaranja granica, dođe baš u predizbornoj kampanji".

"Međutim, vladajuće stranke u Srbiji do sada nisu zloupotrebljavale pitanje izbjeglica, niti se rukovodile time što je popularno a što nije, već su prije svega željele pratiti njemačke stavove vezane za ova pitanja", naglasio je Dačić u intervjuu za DW, čije izvatke prenose i beogradski elektronički mediji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene