Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je ludo'

NIMALO LIJEP PRIZOR Uz tablu dobrodošlice na brojnim jezicima dočeka ih žilet žica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija uz Hrvatsku postavlja žilet žicu uzduž granice u Istri. Počeli su u subotu kod prijelaza Kaštel, uz sjevernu obalu rijeke Dragonje.

Žica se nalazi svega nekoliko desetaka metara od graničnog prijelaza, preko kojeg stiže većina turista koji dolaze automobilima ulaze u Hrvatsku. Nimalo lijepa slika. Na tablama oko granice dobrodošlica je ispisana na svim svjetskim jezicima, a turiste dočekuje žica i to žilet žica

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Istrani su sada u strahu kako će žica utjecati na turiste. Državna granica u Istri postojala je samo na karti, a sada je jasno označena oštrom bodljikavom žicom. Mještani negoduju.

'Sad imamo njive na onoj strani granice, ne znam kako će biti, kako ćemo moći proći', požalio se Anton Derjuk.

'Meni je ludo to što čine jer ovo nije rješenje. Ovi koji su na vlasti, mogli su to drugačije učiniti, a ne da sada trpimo, mi koji želimo živjeti u miru', rekla je Mirijana Krmac.

Ono što uznemiruje mještane s obje strane žice jest činjenica da ovi dijelovi nisu do sad bili dio onoga što zovemo balkanska izbjeglička ruta i pitaju se što je zapravo iza te odluke. Pitaju se i hoće li se cijela granica ograditi.

Slovenci okitili žičanu ogradu božićnim kuglicama

Postavljanje žice osuđuje i Istarski župan

'Želimo Istru bez granica i zato i jesam poslao pismo slovenskom premijeru Ceraru gdje ga pozivam da u duhu dobrosusjedskih, europskih odnosa, prekine s postavljanjem žičane ograde u Istri' rekao je istarski župan, Valter Flego.

Ministar turizma kaže kako će žica biti ružan prizor za goste na ulazu u Hrvatsku.

'Smatramo da u konačnici to neće imati utjecaja, samo što bismo htjeli da se što prije ukloni', kazao je Darko Lorencin, ministar turizma.

Kada bi se to moglo dogoditi, najavio je slovenski premijer.

'Najviše od svega želim da se promijeni sigurnosna situacija na našem području i onda ćemo moći maknuti žicu', rekao je slovenski premijer Miro Cerar.

No to još nije moguće, naglasio je. Inače, slovenske vlasti sva su pitanja vezana uz kupnju i postavljanje žice na granici proglasila službenom tajnom.

Mađarska je samo do sada Sloveniji isporučila 24.000 koluta žice. Mještani su ljutiti jer su i u istarskoj i u primorsko-goranskoj županiji uvijek imali sjajne odnose sa susjedima, ljudi su u pograničnim mjestima uvijek bili orijentirani jedni na druge, živjeli su s obje strane granice i to im sada svakako komplicira život, ali i sam pogled na žicu, kažu, izaziva im veliku nelagodu.

Zbog žice na granici stradavaju životinje

Godinama se radilo i na mnogobrojnim projektima međugranične suradnje, za to su općine dobivale i europski novac, a sada sve to pada u vodu.

U Sloveniji mještani uz granicu čak najavljuju ustavnu tužbu. Žica ne smeta samo ljudima, u velikoj opasnosti su i životinje. Lovačka društva već razmišljaju kako s obje strane žice trebaju postaviti, paradoksalno, još žice, naime, ne bi li zaštitili životinje razmišljaju o postavljanju električnih pastira.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene