Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najgledaniji film bivše SFRJ

Redatelj "Bitke na Neretvi" Veljko Bulajić šokiran slovenskim zahtjevom prema Srbiji: "Ni jedni ni drugi nemaju veze s tim filmom"

Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Šok za hrvatsku kinematografiju stiže iz Slovenije. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Slovenci žele prisvojiti legendarnu "Bitku na Neretvi" i to od Srbije! Redatelj filma Veljko Bulajić poručuje da ni Slovenija ni Srbija s filmom nemaju ni najmanje veze.

Na popisu 313 umjetničkih djela koje Slovenija želi da joj Srbija vrati, jer ih smatra svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, našla se i "Bitka na Neretvi". Šokiralo je to legendarnog redatelja filma Veljka Bulajića.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

"Među svim republikama bivše Jugoslavije Slovenija nije sudjelovala u realizaciji filma "Bitka na Neretvi", kao ni Srbija. Zbog čega se sad jedna drugoj obraćaju - meni ostaje stvarno nepoznato", rekao je Veljko Bulajić.

Produkciju filma iz 1969. godine potpisuje hrvatski Jadranfilm, uz koprodukciju dvije tvrtke iz BiH i strane partnere.

"Preko 80 posto bili su hrvatski filmski radnici, scenograf Duško Jeričević, kostimograf Vladimir Tadej, ja redatelj. Prema tome, taj film je stvarno djelo hrvatske kinematografije i treba ga takvim zaštititi", objasnio je Bulajić.

Bitka na Neretvi najgledaniji je film s ovih prostora ikada. Priču o jednoj od ključnih partizanskih bitaka u drugom svjetskom ratu pogledalo je više od 350 milijuna ljudi diljem svijeta, a u njemu je glumio niz stranih i domaćih zvijezda - od Orsona Wellesa i Yula Brinnera do Ljubiše Samadržića i Borisa Dvornika.

Sarajevsku premijeru 1969. godine nije propustio ni Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom, a 'Bitka na Neretvi' može se pohvaliti i nominacijom za Oscara u kategoriji filma na stranom jeziku. Promovirao ga je i jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća - Pablo Picasso, čije je djelo na zidu Bulajićeve radne sobe.

Na pitanje je li ga strah držati taj vrijedan plakat u svojoj sobi, Veljko uz podsmjeh odgovara: "Ha nije, nije. Valjda neće nitko."

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene