Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nećemo u Deželu tako lako

Slovenci se ne daju: Produžili nam restrikcije za zapošljavanje na još tri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament prihvatio je u četvrtak velikom većinom vladin prijedlog zakona kojim se produžavaju restrikcije za hrvatske građane na slovenskom tržištu rada za još tri godine.

Za produženje restrikcije po kojima će Hrvati koji se žele zaposliti u Sloveniji i dalje trebati radne dozvole, jednako kao i tražitelji posla iz nečlanica EU-a, glasovalo je 69 od 79 prisutnih zastupnika, a 8 je bilo protiv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Još tri godine Potvrđeno: Hrvati na rad u Deželu samo s radnim dozvolama Slika nije dostupna Još tri godine Slovenija Hrvatima produžuje zabranu na još tri godine?

Protiv ograničavanja zapošljavanja za hrvatske radnike pred glasovanje su se izjasnile dvije manje oporbene stranke, Udružena ljevica (ZL) i Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), koje vodi bivša slovenska premijerka. Udružena ljevica navela je da je zakon politički i diplomatski štetan i gospodarski neopravdan, ukazujući na primjer Njemačke koja je odlučila da restrikcije za hrvatske građane neće produžiti, na što su se odlučile i neke druge članice Europske unije.

SLUŽBENO JE: Za 14 dana Njemačka ukida sva ograničenja za radnike iz Hrvatske!

Parlament je odbio i amandman Udružene ljevice da se iz restrikcija izuzmu mlađi tražitelji posla iz Hrvatske, odnosno hrvatski građani koji su u Sloveniji završili zadnje dvije godine srednje škole ili su u Sloveniji završili fakultetsko obrazovanje.

Slovenska je vlada zakon motivirala još uvijek nestabilnom situacijom na slovenskom tržištu rada i visokom stopom nezaposlenosti, unatoč nešto većem zapošljavanju zadnjih mjeseci. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene