Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Dobili odbijenicu

Slovenci Irsku bezuspješno nagovarali da posreduje u slučaju Ljubljanske banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski su parlamentarci irskog veleposlanika u svojoj državi nagovarali da posreduje između Hrvatske i Slovenije u slučaju Ljubljanske banke, no on ih je glatko odbio uz tvrdnju da je to bilateralno pitanje.

Irski veleposlanik u Sloveniji Kieran Dowling izjavio je u petak da je pitanje Ljubljanske banke bilateralno pitanje koje trebaju riješiti Hrvatska i Slovenija i da očekuje kako će Hrvatska postati članicom EU s 1. srpnja ove godine, kako je i predviđeno.

Irska je s 1. siječnja preuzela šestomjesečno predsjedanje EU pa je veleposlanik te zemlje, na poziv slovenskih parlamentaraca, članovima vanjskopolitičkog odbora i odbora za pitanja EU slovenskog parlamenta, predstavio prioritete Irske u tom svojstvu, pri čemu je posebno istaknuo aktivnosti za stabilnost, gospodarski rast i radna mjesta te nastavak širenja integracije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje Ljubljanske banke Erjavec: Da nisam povučen s mjesta pregovarača bili bi bliže dogovoru Slika nije dostupna Vjeruje da će ratifikacija biti na vrijeme Pusić o Ljubljanskoj banci: Za tango je potrebno dvoje

>> Erjavec: Nema ratifikacije dok se ne povuku tužbe protiv Ljubljanske banke

S obzirom da je ulazak Hrvatske u Europsku uniju predviđen s 1. srpnja ove godine slovenski zastupnici najviše su se zanimali za ulogu Irske u rješavanju slovensko-hrvatskog spora oko Ljubljanske banke i njezinih štediša u Hrvatskoj, s obzirom da Slovenija rješenjem tog pitanja uvjetuje početak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Iznoseći svoje poglede na to pitanje, više je članova odbora iznijelo mišljenje da bi Irska u sporu s Hrvatskom mogla djelovati kao posrednik, što je irski veleposlanik isključio. Dowling je rekao da se radi o bilateralnom pitanju između dviju zemalja koje same moraju naći rješenje. Kazao je da Irska ne može biti posrednik u tom sporu te da očekuje da će Hrvatska postati članicom Europske unije s 1. srpnja, kako je i predviđeno.

Slovenski parlamentarci irskom su veleposlaniku u više navrata zajamčili da je hrvatsko članstvo u EU i slovenski nacionalni interes, ali da rješenje spora oko Ljubljanske banke najviše ovisi od Hrvatske koja, po njihovoj ocjeni, treba povući tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima kako bi se problem nakon toga mogao riješiti na temelju sukcesije.

Dowling je pak rekao da kao prijatelj poziva Sloveniju da učini sve kako bi se pitanje politički i na vrijeme riješilo kako bi Hrvatska s 1. srpnja postala 28. članica EU.

Stajalište da je pitanje Ljubljanske banke bilateralno i da se irsko predsjedništvo u njega neće miješati, ali očekuje da će ono na vrijeme biti riješeno iznijela je u utorak u Dublinu i irska ministrica za europske poslove Lucinda Creighton, rekavši da to ne bi smjelo ometati pristupni proces i da očekuje da će biti riješeno između Ljubljane i Zagreba.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je ovoga tjedna da će se uskoro sastati stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke France Arhar i Zdravko Rogić te da zbog toga, jer se rokovi približavaju, traženje rješenja valja ubrzati. No, Erjavec je ponovio kako Ljubljana za početak ratifikacijskog procesa hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji očekuje povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima te da je to uvjet o kojemu u slovenskoj politici postoji suglasnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene